Ondernemersvermogen

Laatst gewijzigd

September 14, 2023

Flow Library Asset 4

Wat is Ondernemersvermogen?

Het ondernemersvermogen is het vermogen van een ondernemer wat je terug kunt vinden op de creditzijde van de balans. Eigenlijk komt het simpelweg neer op het eigen vermogen.

Toenames en afnames

Het ondernemersvermogen kan op verschillende manieren toenemen en afnemen. Een toename kan voorkomen doordat een onderneming veel winst maakt. Het gaat hierbij om de nettowinst. Vandaar dat eerst de kosten hiervan moeten worden afgetrokken voordat je het toevoegt aan het eigen vermogen. Bovendien kan er een toename zijn bij een privéstorting van een ondernemer. Hierbij stort een ondernemer een bedrag van zijn privé rekening naar de zakelijke rekening van het bedrijf.

Afnames van het ondernemersvermogen komen doorgaans voor op 3 manieren. Ten eerst bij een verlies van de onderneming. Daarnaast gaat het omlaag bij een privé onttrekking. Dat is eigenlijk het tegenovergestelde van een privéstorting zoals hierboven uitgelegd. Tenslotte daalt het ondernemersvermogen als het bedrijf dividend moet uitkeren aan de aandeelhouders.

Ondernemersvermogen berekenen

In principe is het erg eenvoudig om het eigen vermogen te berekenen. Hiervoor heb je de totale activa en passiva nodig. Deze kun je ook vinden op de balans en vertegenwoordigen de debet- en creditzijdes. Omdat de balans altijd in evenwicht is moeten deze zijdes dus gelijk zijn aan elkaar. Hiervoor zorgt het ondernemersvermogen hoogst persoonlijk. Stel dat de activa €3.500 waard zijn en de passiva €2.000. De berekening is dan als volgt:

3.500 – 2.000 = €1.500.

Het antwoord is in dit geval dus €1.500. Hierdoor blijven de beiden zijdes van de balans dus in evenwicht!

Eigen vermogen in de online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je onder de overzichten snel de balans bekijken. Hierop is het ondernemersvermogen te allen tijde bijgewerkt. Daarvoor hoef jij zelf alleen al je kosten en inkomsten te boeken. Dit doe je bijvoorbeeld door facturen te uploaden en te laten boeken door de slimme robots van Informer. Op die manier kun je als zelfstandig ondernemer veel geld besparen.

ondernemersvermogen berekenen
Het ondernemersvermogen of eigen vermogen vind je terug op de balans in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis