Privé opnames

Laatst gewijzigd

Flow Library Asset 4

29/5/2024

Wat zijn Privé-opnames of Onttrekkingen?

Privé-opnames of onttrekkingen zijn bedrijfsmiddelen die je vanuit het bedrijf naar het privé-vermogen overhevelt. Het kan hier naast geld ook om goederen gaan.

Hoe werkt een onttrekking?

Een privé-opname zien we niet als een zakelijke kostenpost. Het is immers een bedrijfsmiddel dat je als privépersoon gaat gebruiken, en geen zakelijke uitgave. Zodra  je als  eenmanszaak of V.O.F. geld naar je privérekening overmaakt als salaris, noem je dit een onttrekking of privé-opname. De Belastingdienst wil natuurlijk wel weten hoeveel je in een jaar naar je privé-rekening overmaakt. Daarom vragen ze bij de Inkomstenbelasting van een ondernemer meestal ook naar de onttrekkingen.

Privé-stortingen

Andersom geldt eigenlijk hetzelfde. Je maakt namelijk een privé-storting als je geld overmaakt naar je zakelijke rekening. Door deze storting neemt het eigen vermogen van je bedrijf toe. Hoewel je door een privé-opname in principe geen geld verliest, neemt het eigen vermogen uiteraard wel af.

Hoe verwerk je een privé-opname in de boekhouding?

Op het moment dat je een onttrekking doet is het zaak deze te boeken op de juiste grootboekrekening/ categorie. Dat doe je door een betaling te boeken op een Privé-grootboekrekening. Op die manier kan de Belastingdienst netjes zien dat je dus geld hebt opgenomen voor privé-gebruik. Je zou dan ook nog kostenplaatsen kunnen aanmaken binnen deze categorie. Daarmee specificeer je de boeking nog verder. Een voorbeeld zou kunnen zijn: Salaris Kees.

In het boekhoudprogramma van Informer zorgt de BankRobot ervoor dat privé-opnames en -stortingen automatisch op de categorie 655-Privé geboekt kunnen worden. Deze zijn dan altijd netjes tegen elkaar afgestreept, waardoor je standaard een realtime saldo ziet. Wel moet je de bankrobot eerst even voordoen hoe je de opnames en stortingen geboekt wilt hebben. Daarna doet hij alles automatisch zelf. Zo bespaar je als ondernemer bakken met tijd! Op de afbeelding hieronder zie je dat de transactie met het blauwe wikkel door de bankrobot verwerkt is.

Privé-opnames worden automatisch verwerkt in InformerOnline
Privé-opnames worden automatisch verwerkt in InformerOnline

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis