Aandelen

Laatst gewijzigd

14/9/2023

Flow Library Asset 4

Wat zijn Aandelen?

Aandelen zijn simpel gezegd stukjes van een bedrijf. Deze stukjes kun je kopen op de aandelenmarkt. Op die manier word je als koper dus eigenlijk deels eigenaar van een onderneming.

Wat gebeurt er als je een aandeel koopt?

Op het moment dat je aandelen van een bedrijf koopt word jij daar deels de eigenaar van. Dat drukt zich uit in meerdere dingen. Zo krijg je bijvoorbeeld een deel van de winst. Dit noem je dividend. Hoeveel dividend je ontvangt hangt weer af van hoe groot jouw aandeel in het bedrijf is. Als een onderneming succesvol is krijg je als aandeelhouder dus meer dividend. Daarnaast heb je als aandeelhouder stemrecht in de aandeelhoudersvergaderingen.

Voordelen en risico's

Het kopen van een aandeel brengt meerdere voordelen en risico's met zich mee. Zo zijn de voordelen dat je dus geld verdient als een bedrijf het goed doet of als je ze voor een hogere prijs koopt dan dat je ze gekocht hebt. Dat kan je doen op het moment dat het bedrijf succesvoller wordt. Deze stukjes van het bedrijf worden dan immers meer waard. Bovendien kun je met de aankoop van een aandeel normaalgesproken meer geld verdienen dan als je geld belegt bij de bank. De spaarrente van de bank is namelijk meestal een stuk lager dan de koersstijgingen.

Je kunt natuurlijk ook ongeluk hebben. Het kan gebeuren dat een bedrijf wegens bijvoorbeeld slecht in het nieuws komen daalt qua waarde. Dan dalen vervolgens ook de aandelen. Hierdoor verlies je dus geld. Tenslotte is de aandelenbeurs zeer onvoorspelbaar. Hierin kun je niet zo makkelijk een duidelijke trend ontdekken.

Wanneer kun je als bedrijf aandelen verkopen?

Niet iedere onderneming kan zomaar aandelen uitgeven. Hiervoor moet je namelijk een BV of NV zijn. Dit betekent dat je als ZZP'er of MKB'er dus geen aandelen uit kan geven. Tenzij je je onderneming dus omzet in een BV of NV. Het uitgeven van aandelen is goed voor het verhogen van de bedrijfswaarde. Je krijgt immers geld binnen van een soort investeerders. Hiermee kan het bedrijf verder groeien en profiteert de "investeerder" van de groei.

Online boekhouden voor de ZZP'er en MKB'er

Ben jij er als ZZP'er of MKB'er net achter gekomen dat je helaas geen aandelen kunt gaan uitgeven? Helaas... Maar treur niet te lang! Met een online boekhoudprogramma wordt boekhouden namelijk een eitje. Stuur veilig online facturen naar je klanten in huisstijl en fix de btw aangifte binnen 2 minuutjes. Op die manier groeit jouw onderneming nog sneller! Wie weet ben je straks zo groot dat je jouw bedrijf in een BV omzet en aandelen gaat verkopen... ;)

aandelen kopen of verkopen
Informer is een online boekhoudprogramma voor ZZP'ers en MKB'ers
FAQ

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis