Beginbalans opstellen

Laatst gewijzigd

September 6, 2023

Flow Library Asset 4

Hoe stel ik een beginbalans op?

Een beginbalans of openingsbalans opstellen doe je als ondernemer op twee verschillende momenten. Als eerste tijdens de start van jouw onderneming, en ten tweede iedere keer in een nieuwe periode. Hierbij kun je denken aan het begin van een nieuw jaar, of bijvoorbeeld de start van een nieuw project binnen jouw organisatie. Beide manieren hebben een verschillende aanpak. Ontdek daarom hier hoe je een beginbalans opstelt aan het begin van jouw onderneming, en voor de start van een nieuw project.

Weten hoe je andere balans-gerelateerde zaken regelt? Check dan het navigatiemenu.

Openingsbalans opstellen bij bedrijfsstart ZZP

Als jij als ZZP’er een bedrijf begint is het van belang een beginbalans op te stellen. Op die manier gaat jouw boekhouding in feite van start. De volgende stappen moet je volgen om dit op de juiste manier te doen.

1. Stort een bedrag op je zakelijke rekening

Om van start te gaan met je onderneming moet je uiteraard wel geld beschikbaar hebben. Daarom stort je een bedrag via je privérekening op je zakelijke rekening. Stel dat jij als startkapitaal €5.000 stort op je zakelijke rekening, hoe komt dat dan op de balans?

2. Koppel je bankrekening

In InformerOnline begin je met het koppelen van je zakelijke bankrekening. Hierdoor zal de €5.000 direct te zien zijn op jouw persoonlijke BankTimeLine, net zoals voortaan alle andere transacties via deze rekening gelijk te zien zullen zijn.  Door te klikken op de transactie en hem te boeken onder de juiste categorie, zal de transactie verschijnen op de balans!

3. Bank & eigen vermogen

Maar waar komt die €5.000 dan precies te staan? Zoals je misschien wel weet moet deze zowel op de debet als de creditzijde geboekt worden. Op de linkerzijde (debet) valt dit bedrag onder de liquide middelen, omdat het op je bankrekening staat. Op de rechterzijde (credit) vind je het terug onder het eigen vermogen.

4. Check of je nog andere activa en passiva moet toevoegen

Voor de meeste startende eenmanszaken is de beginbalans nu al compleet. Maar natuurlijk kan het zijn dat je al andere zaken moet verwerken. Denk hierbij aan het toevoegen van al je bezittingen, zoals een bestelbus, kantoorpand of voorraad. Dit valt onder de activa. In Informer doe je dat via de activaregistratie. Zo zullen de waardes hiervan ook direct op de debetzijde geplaatst worden.

Bovendien kan het zijn dat je al wat schulden, of leningen hebt uitstaan bij de bank of ergens anders. Ook deze moet je dan nog toevoegen, onder de passiva. Met Informer doe je dit erg eenvoudig, door een lening te koppelen aan een kostencategorie. Deze bedragen komen vervolgens automatisch op de creditzijde van de balans te staan.

5. Eventueel verschil opgevuld door eigen vermogen

De balans moet altijd in evenwicht zijn. Vandaar dat eventuele verschillen na het toevoegen van bepaalde zaken altijd opgevuld moet worden met eigen vermogen. Als je dit allemaal hebt gedaan, is jouw beginbalans klaar voor gebruik!

Beginbalans opstellen voor nieuwe periodes of projecten

Is jouw onderneming al up-and-running, maar moet je een openingsbalans opstellen voor een nieuw project of een nieuwe periode. Dan werkt dit iets anders dan bij het opstellen van een beginbalans als startende ondernemer. Volg daarom de volgende stappen.

1. Check de eindbalans van vorige periode

Een openingsbalans van het begin van een nieuwe periode baseer je altijd op de eindbalans van de periode daarvoor. Dat betekent dat het opstellen van een beginbalans in dit geval dus eigenlijk heel erg eenvoudig is. Hoewel er altijd nog verschillen kunnen ontstaan tussen periodes in, kopieer je doorgaans letterlijk de eindbalans.

2. Sowieso altijd bijgewerkt in InformerOnline

Het opstellen van van de beginbalans van een nieuwe periode is met InformerOnline sowieso al appeltje-eitje. Door namelijk te boekhouden met ons online boekhoudprogramma wordt alle informatie telkens automatisch bijgewerkt, ook jouw balans. Denk hierbij aan de debiteuren, crediteuren en alle banktransacties. Zolang jij in- en verkoopfacturen verzendt, ontvangt en verwerkt, is jouw balans constant up-to-date!

Probeer het 30 dagen gratis!

Wil jij ook zonder moeite een balans opstellen? Bij InformerOnline kan dat, en dat zelfs 30 dagen gratis. Bovendien profiteer je van vele andere innovatieve functies, zoals het online factureren via een speciaal beveiligd netwerk, en het versturen van de btw-aangifte binnen 2 minuten. Deze betaal vervolgens ook direct met iDEAL!

beginbalans opstellen
Snel een beginbalans opstellen in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis