Debiteuren

Laatst gewijzigd

September 13, 2023

Flow Library Asset 4

Wat zijn Debiteuren?

Debiteuren zijn bedrijven of mensen die jou nog moeten betalen voor een product of dienst. Het totale bedrag aan openstaande verkoopfacturen kun je terugvinden op de balans onder de activazijde. Als een klant of opdrachtgever niet betaalt voor de vervaldatum, kun je ze een herinnering sturen.

Wat is het verschil tussen debiteuren en crediteuren?

Debiteuren zijn bedrijven of mensen die jou nog geld moeten betalen. Crediteuren zijn precies het tegenovergestelde: bedrijven of mensen aan wie jij nog een (korte) openstaande schuld hebt.

Op de balans verdeel je de debiteuren en crediteuren dan ook onder bij bezittingen en schulden. Debiteuren zijn onderdeel van de bezittingen of activa op de linkerzijde van de balans. In de boekhoudwereld zien we partijen die een schuld aan jou hebben namelijk als een 'bezitting'. Crediteuren zien we als schulden, daarom staat de crediteurenpost op de rechterzijde van de balans. Dat noemen we ook wel de passiva.

Hoe voorkom je te veel openstaande debiteuren?

Om openstaande debiteuren te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je klanten zo snel mogelijk een factuur betalen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je duidelijke betalingscondities meegeven op je facturen. Deze zorgen er namelijk voor dat het compleet duidelijk is hoe en voor wanneer de factuur betaald moet worden. Voorbeelden van betalingsvoorwaarden zijn de uiterste betaaldatum of de methode waarop een klant moet betalen. Ook condities over bijvoorbeeld een incassoproces behoren hiertoe.

Door te werken met een boekhoudprogramma, weet je zeker dat je de betalingscondities op de facturen nooit vergeet. Zo krijg je dus sneller betaald. Bovendien voldoen al je facturen altijd automatisch aan de factuureisen. Ook kun je doorgaans een betaallink aan de factuur toevoegen, zodat je dat zo makkelijk mogelijk maakt voor de klant.

Wat zijn de risico's van te veel openstaande debiteuren?

Te veel openstaande debiteuren kunnen leiden tot cashflowproblemen. Dit betekent dat je mogelijk niet voldoende geld beschikbaar hebt om je eigen rekeningen te betalen. Hierdoor ontstaan problemen met leveranciers of schuldeisers. Daarnaast verlies je snel het overzicht door een grote hoeveelheid debiteuren. Deze risico's kunnen de financiële gezondheid van je bedrijf ondermijnen.

Wat doe je als een debiteur niet betaalt?

Als een debiteur niet betaalt, begin dan met het sturen van een betalingsherinnering. Dat is een vriendelijke reminder om de factuur alsnog te voldoen. Werkt dit ook niet, dan stuur je een aanmaning. Dat is een iets dwingendere reminder, waarin je ook mogelijke boetes of consequenties oplegt. Als dit ook niet helpt, kun je een incassoprocedure starten. Hierbij geef je het incasseren van de factuur uit handen. Dit kan de relatie met de klant schaden, dus probeer altijd eerst een oplossing te vinden via communicatie.

Debiteuren op de balans

Op de linkerzijde van de balans vind je alle debiteuren. Deze zijn onderdeel van de bezittingen. De debiteurenpost vertegenwoordigt de waarde gelijk aan je openstaande verkoopfacturen. Op het moment dat een factuur wordt betaald, neemt de debiteurenpost af met dat bedrag. En omdat de balans altijd in evenwicht moet zijn, tel je op dat moment precies dat bedrag op bij de liquide middelen.

Leer hier alles over de werking van de boekhoudbalans.

Hoe voer je een effectief debiteurenbeheer?

Door te werken met een online boekhoudprogramma als InformerOnline, worden je facturen sneller betaald. Dit komt omdat er altijd duidelijke betalingscondities op staan en je directe betaallinks kan meesturen. Op het moment dat iemand toch niet betaalt, kun je snel een herinnering sturen. Zo verlies je dus nooit de controle over je financiën.

Ook de stijging en daling van de debiteurenpost op de balans gaat automatisch. Op die manier kun je zelfs zonder boekhoudkennis een perfect debiteurenbeheer voeren.

Ontdek hier hoe het debiteurenbeheer in zijn werk gaat via extra overzichten →

debiteuren overzicht
Overzicht van alle debiteuren in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis