Debiteuren

Laatst gewijzigd

September 13, 2023

Flow Library Asset 4

Wat zijn Debiteuren?

Debiteuren zijn bedrijven of mensen die jou nog moeten betalen voor een product of dienst. Het totale bedrag aan openstaande verkoopfacturen kun je terugvinden op de balans onder de activazijde. Als een klant of opdrachtgever niet betaalt voor de vervaldatum, kun je ze een herinnering sturen.

Hoe voorkom je te veel debiteuren?

Het is erg belangrijk om je debiteuren duidelijke betalingsvoorwaarden of betalingscondities te geven. Deze zorgen ervoor dat je verschillende potentiële problemen en onduidelijkheden voorkomt. Voorbeelden van betalingsvoorwaarden zijn de uiterste betaaldatum of de methode waarop een klant moet betalen. Ook condities over bijvoorbeeld een incassoproces behoren hiertoe.

Wat als klanten het niet eens zijn met de voorwaarden?

Het is natuurlijk mogelijk dat een aantal klanten het niet eens is met de voorwaarden. In dat geval is het belangrijk met elkaar te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Blijft de betaling toch uit? Dan kun je overgaan tot verdere stappen. Te beginnen met een herinnering en aanmaning. Vervolgens zou je een incassoprocedure kunnen starten. Hoewel dit de relatie met de klant niet ten goede komt. Daarom is het uiteindelijk het beste voor iedereen als alle voorwaarden duidelijk zijn er netjes betaald wordt.

Verschil tussen debiteuren en crediteuren

Zoals je misschien wel weet staan alle bezittingen aan de linkerkant (activa) van de balans. In het geval van Debiteuren hebben de klanten als het ware een schuld aan jou. In de boekhoudwereld zien we partijen die een schuld aan jou hebben als een bezitting. De debiteuren vind je dan ook terug aan de linkerkant (activa) van de balans.

Op het moment dat een debiteur jou betaalt gaat de debiteuren post op de balans omlaag. De balans blijft in evenwicht omdat een post binnen de liquide middelen dan omhoog gaat. Je verdient immers geld. De liquide middelen staan ook aan de linkerkant van de balans.

Mensen waarvan jij nog een factuur moet betalen noem je crediteuren. Deze vind je aan de rechterkant van de boekhoudbalans. Op het moment dat je deze afbetaald daalt de post “crediteuren” op de rechterkant, en dalen de liquide middelen op de linkerkant. Ook hier behoud je dan het evenwicht.

Hoe kun je debiteuren zo snel mogelijk laten betalen?

In het online boekhoudprogramma kun je de debiteuren terugvinden op de balans en door eenvoudig te checken welke verkoopfacturen nog openstaan. Bovendien bekijk je onder Herinneringen precies welke verkoopfacturen vervallen zijn en wie je een herinnering of aanmaning kunt sturen. Zo verlies jij nooit de controle over je zuurverdiende geld.

Ontdek hier hoe het debiteurenbeheer in zijn werk gaat via extra overzichten →

debiteuren overzicht
Overzicht van alle debiteuren in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis