Nettowinst / Bedrijfsresultaat

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is Nettowinst of Bedrijfsresultaat?

De nettowinst of het bedrijfsresultaat is het bedrag dat aan het einde van een bepaalde periode overblijft. Natuurlijk kan er ook géén geld overblijven. In dat geval spreken we van een verlies of negatief bedrijfsresultaat. De nettowinst of het bedrijfsresultaat is eigenlijk de conclusie van de winst- en verliesrekening.

Hoe bereken je de nettowinst?

Het berekenen van de nettowinst vindt eigenlijk plaats in twee stappen. Allereerst ga je op zoek naar de omzet. Dat is het totaal van alle producten en diensten die je hebt verkocht. Vervolgens ga je kijken hoeveel het kostte om deze producten en diensten in te kopen. Als je de kosten van de inkoop van de waarde van de omzet aftrekt houd je de brutowinst over. Dit is de eerste belangrijke stap bij het berekenen van de nettowinst.

Natuurlijk maak je als bedrijf meer kosten dan alleen de kosten van de inkoop. Deze overige kosten kun je vinden als de Bedrijfskosten of Bedrijfslasten. Als je al deze kosten bij elkaar optelt en vervolgens van de brutowinst aftrekt houd je het bedrijfsresultaat over. De formule is dus:

Brutowinst = Omzet - Inkoopwaarde van de omzet
Nettowinst = Brutowinst - Overige bedrijfskosten

Nadat je de nettowinst hebt uitgerekend moet je ook nog rekening houden met de Belastingdienst. Daarom wordt ook wel onderscheid gemaakt in Nettowinst voor Belastingen en Nettowinst na Belastingen.

Hier lees je precies hoe de nettowinst wordt berekend via de winst- en verliesrekening.

Bedrijfsresultaat in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma van Informer kun je onder Overzichten eenvoudig de winst- en verliesrekening raadplegen. Dit overzicht laat jou als ondernemer dus zien hoe jouw business in een bepaalde periode heeft gepresteerd.

nettowinst berekenen
Ontdek je nettowinst op de winst- en verliesrekening in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis