Vlottende activa

Laatst gewijzigd

September 7, 2023

Flow Library Asset 4

Wat is Vlottende Activa?

Op de linkerkant van de balans kun je onder meer de vlottende activa vinden. Dit zijn bezittingen die minder dan 1 jaar binnen de onderneming zijn. Bovendien worden deze activa snel omgezet in contant geld. In combinatie met de vaste activa vormt het de totale activa.

Verschillende soorten vlottende activa

Binnen de vlottende bezittingen van een bedrijf verdeel je ook weer verschillende zaken. De waarde van vlottende activa verplaatst normaal gesproken binnen deze categorieën.

  • Voorraden: Onder de voorraden verwerk je de waarde van de producten die je op voorraad hebt. Op het moment dat je deze verkoopt verplaatsen deze naar de debiteuren.
  • Vorderingen: Onder de voorraden vind je de debiteuren. Dat bestaat uit de waarde van openstaande facturen van klanten. Als zij deze betalen verplaatsen deze vervolgens naar de liquide middelen. Hoewel dit ook andersom werkt. Heb jij al betaald aan een leverancier maar de producten nog niet ontvangen? Ook dan behoort de waarde van de producten tot de vorderingen. Op het moment dat een leverancier de producten levert verplaatst deze waarde naar voorraden.
  • Liquide middelen: Hieronder vind je jouw saldo in kas en op diverse bankrekeningen. De liquide middelen worden aangevuld als een debiteur een factuur betaalt.

Vlottende en vaste activa onderscheiden

Zoals eerder aangegeven vormen de vlottende en vaste activa samen de totale activa of de debetzijde van de balans. Hierin is het belangrijk dat je goed het onderscheid tussen beiden begrijpt. Het is namelijk zo dat vaste activa langer dan een jaar in de onderneming zal zitten en niet snel wordt omgezet in geld. Dat in tegenstelling tot de vlottende activa. Bovendien gebruik je deze getallen om de liquiditeit van je bedrijf te berekenen. Hiermee bereken je namelijk kengetallen zoals de solvabiliteit en quick ratio.

Vlottende activa in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline vind jij alle activa snel terug op de balans. Deze balans vind je onder de overzichten en is altijd netjes bijgewerkt als je hem bekijkt. Hiervoor hoef jij alleen maar je inkomsten en uitgaven te boeken. Op die manier bespaar jij veel tijd als ondernemer en is boekhouden bijna leuk!

vlottende activa op de balans
Vlottende activa vind je terug op de balans in Informer.

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis