Liquide middelen

Laatst gewijzigd

September 6, 2023

Flow Library Asset 4

Wat zijn Liquide Middelen?

In de boekhoudwereld zijn de Liquide middelen al het geld dat een bedrijf in de kas of op de bankrekening heeft staan. Als iemand een betaling aan jou doet, nemen ze toe. Als je zelf een rekening betaalt, nemen ze weer af.

Je kunt dit geld terugvinden op de debetzijde van de balans.

Waar staan de liquide middelen op de balans?

De liquide middelen staan op de linkerzijde van de balans. Hieronder valt al het het geld op je bank en in je kas. Op het moment dat jij een betaling voldoet daalt de waarde van deze post. Andersom geldt dat wanneer jij geld ontvangt op je bankrekening of in je kas, de waarde van deze post stijgt.

Er kan ook liquide passiva ontstaan. Dit komt door bijvoorbeeld negatieve saldi op een rekening buiten het kader van een kaskrediet. Op dit moment geldt dat je de liquide passiva van de liquide activa aftrekt, dit geeft je de netto liquide middelen. Echter komt deze situatie niet veel voor.

Hoe ga je om met liquide middelen?

Het woord ‘liquide’ staat voor vloeibaar. Dit geeft aan dat er snel verplaatsing van dit geld kan plaatsvinden en dat je het makkelijk kunt gebruiken, wat natuurlijk logisch is met giraal en chartaal geld.  Dat geld kun je daarom goed gebruiken om bijvoorbeeld salarissen te betalen, schulden af te lossen of aan andere kortlopende betalingsverplichtingen te voldoen.

Het is altijd goed om als onderneming voldoende liquide middelen te hebben. Anderzijds moet het ook niet te veel zijn. Dit geld kan namelijk ook geïnvesteerd of belegd worden. Dit zou uiteraard meer rendement opleveren.

Bank- en kasgeld bijhouden doe je zo

De liquide middelen kun je in het online boekhoudprogramma InformerOnline bekijken op onder andere de balans. Daarin zie je de verdeling tussen bank- en kasgeld netjes staan, en kun je ook nog eens filteren op verschillende grootboekrekeningen. Bovendien heb je de mogelijkheid om je bank- en kasgeld netjes bij te houden. Je kunt zelfs een bankrekening koppelen aan je administratie. Hierdoor worden alle transacties direct doorgevoerd in je boekhouding, en worden de bedragen direct geüpdatet in de balans.

Ontdek hier hoe je een bankrekening koppelt aan InformerOnline →

liquide middelen op de balans
Liquide middelen op de balans in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis