Vermogensbestanddelen

Laatst gewijzigd

September 11, 2023

Flow Library Asset 4

Wat zijn Vermogensbestanddelen?

Vermogensbestanddelen zijn in principe gewoon alle zaken die onderdeel zijn van je totale vermogen. Hieronder vallen dus eigenlijk alle activa en passiva.

Vermogensbestanddelen op de balans

Doorgaans kun je als ondernemer alle bestanddelen terugvinden op de balans van je bedrijf. Daarop heb je een debet- en creditzijde. Hieronder verdeel je alle activa en passiva die je bezit. Dat zijn bijvoorbeeld je bedrijfspand en je voorraden. Maar ook kortlopende – en langlopende schulden vallen daaronder. Kortom, al je bezittingen en schulden die uiteindelijk een totaal vermogen vormen zijn stuk voor stuk vermogensbestanddelen.

Onderscheid tussen zakelijk en privé

De term vermogensbestanddelen wordt ook gebruikt in het privé vermogen van personen. Ook in dit geval gaat het om de bezittingen en schulden die je hebt. Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk goed onderscheid te maken tussen privé bestanddelen en zakelijke bestanddelen. Zo kun je het huis waarin je woont meestal niet onder zakelijk vermogen rekenen. Hoewel er wel uitzonderingen zijn waarbij je het kunt mixen. Bijvoorbeeld als jij je huis ook gebruikt als bedrijfspand. In dat geval is een bepaald percentage onderdeel van het bedrijf en het andere percentage onderdeel van een persoon zelf.

Vermogensbestanddelen in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma kun jij al jouw bezittingen en schulden gemakkelijk verwerken in je administratie. Hiervoor hoef jij alleen nieuwe activa aan te maken of kosten toe te voegen. Dat doe je via het uploaden van online facturen en het koppelen van je bankrekening. Daarna doet het programma de rest. Zelflerende robots verwerken namelijk alles en zetten het precies op de juiste plaats. Zo heb jij te allen tijde een goed overzicht van de waarde van jouw vermogensbestanddelen!

Vermogensbestanddelen verwerken in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis