Kapitaalrekening

Laatst gewijzigd

September 7, 2023

Flow Library Asset 4

Wat is een Kapitaalrekening?

De kapitaalrekening is de rekening met daarop het ingebrachte geld waarmee de onderneming van start is gegaan. Dit wordt aangevuld met stortingen op de bank en staat ook wel bekend als de financiële rekening. Samen met de lopende rekening vormt die de betalingsbalans. Let op, de betalingsbalans is niet hetzelfde als de normale balans.

Wat staat er op de Kapitaalrekening?

Bedrijven die investeringen doen in het buitenland of in buitenlandse ondernemingen kunnen dat op de kapitaalrekening terugvinden. Daarnaast verwerk je hierop ook geldstromen zoals aandelen en obligaties. Bovendien is er een rest post. Hierop vind je vergelijkbare geldstromen terug die niet onder de eerste of de tweede post vallen. Als het om de kapitaalrekening van een heel land gaat, worden ook de reserves daarop verwerkt.

Wanneer stijgt en daalt de rekening?

Het bedrag van de kapitaalrekening kan worden verhoogd met stortingen op de bankrekening van de onderneming. Als de ondernemer geld opneemt van die bankrekening, komt dit in mindering op zijn kapitaal. Vervolgens daalt deze rekening ook weer wanneer de onderneming verlies maakt.

Ondernemers kunnen ook betalingen doen die alleen betrekking hebben op hun zelf. Dit noem je een onttrekking aan het vermogen van de onderneming. Die onttrekking verwerk je vervolgens in de kapitaalrekening als een opname. Dat geldt daarnaast ook als de ondernemer andere af- of bijschrijvingen doet aan het vermogen van de onderneming. Voorbeelden hiervan zijn het privégebruik van een auto van de zaak, of het gebruik van een bedrijfswoning.

Kapitaalrekening in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline heb je de mogelijkheid om op de grootboekrekening “Kapitaalrekening” te boeken. Hier kun je zelf de stortingen of opnames op boeken, zodat je een perfect overzicht van al je financiën op deze rekening hebt. Bovendien kun je nog verschillende andere categorieën aanmaken. Op die manier heb je precies op een rijtje hoeveel geld je uitgeeft aan bepaalde zaken.

kapitaalrekening oftewel betalingsbalans
De kapitaalrekening noemen we ook wel de betalingsbalans, niet te verwarren met de boekhoudbalans.

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis