Crediteuren

Laatst gewijzigd

September 12, 2023

Flow Library Asset 4

Wat zijn Crediteuren?

Crediteuren zijn bedrijven waaraan jij nog een factuur moet betalen. Of te wel, alle openstaande inkoopfacturen. Crediteuren is dus het tegenovergestelde van debiteuren. Omdat je in feite dus een schuld hebt aan een andere partij, vind je de crediteuren terug op rechterzijde van de balans, waar je alle schulden, ook wel passiva terugvindt.

Betalingsvoorwaarden van een crediteur

Aan elke factuur die je ontvangt hangen betalingscondities. Dit zijn voorwaarden met betrekking tot de betaalmethode, leverdatum van de producten of diensten en vervaldatum van de factuur. Door je netjes aan de gestelde voorwaarden te houden voorkom je problemen met je crediteuren en houd je de relatie in stand.

Wat als je het niet eens bent met de betalingscondities?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je het met bepaalde voorwaarden op de factuur oneens bent. Dit moet je dan altijd bespreekbaar maken. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je een keer niet kunt voldoen aan de voorwaarden. Ook dan is het aanbevolen om contact op te nemen en toe te lichten waarom dit niet mogelijk is. Wellicht zal de crediteur een uitzondering maken.

Een factuur niet betalen wil je het liefst voorkomen. Je zou dan namelijk herinneringen en aanmaningen kunnen ontvangen, en uiteindelijk in een incassoproces terecht kunnen komen. Dit kan je veel extra geld kosten en zorgt voor een slechte reputatie.

Wat is het verschil tussen crediteuren en debiteuren?

Zoals je misschien wel weet staan alle schulden aan de rechterkant (passiva) van de balans. Het totaal van alle crediteuren staat dan ook aan de schuldenkant van de balans. Zodra je de crediteuren betaalt verdwijnen deze uiteraard. De balans komt dan weer in evenwicht. Dit komt omdat je aan de linkerkant het betaalde bedrag aftrekt van je kas of bank.

Klanten die jouw facturen nog moeten betalen heten debiteuren. Deze vind je aan de linkerkant (activa) van de balans.

Compleet op de hoogte dankzij het crediteurenbeheer

In het boekhoudprogramma InformerOnline kun je het bedrag aan crediteuren altijd geüpdatet terugzien op de boekhoudbalans. Naarmate jij inkoopfacturen ontvangt, zal dit altijd automatisch bijgewerkt worden door het programma. Bovendien heb je dankzij het uitgebreide crediteurenbeheer perfect inzicht in al je openstaande inkoopfacturen.

Ontdek hier hoe je crediteuren eenvoudig kunt beheren →

crediteuren op de balans
Met het crediteurenbeheer van informer heb je altijd inzicht in openstaande inkoopfacturen


Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis