Wat zijn Crediteuren?

Crediteuren zijn partijen aan wie jij nog een factuur moet betalen. Eigenlijk alle openstaande inkoopfacturen en dus het tegenovergestelde van debiteuren. In boekhoudkundige zin heb je daarom een schuld aan die partij. Vandaar dat je het totale bedrag hiervan ook terug zal vinden op de rechterkant of creditzijde van de balans.

Betalingsvoorwaarden van een crediteur

Aan elke factuur die je ontvangt hangen wel betalingsvoorwaarden of betalingscondities. Dit kunnen voorwaarden zijn met betrekking tot lever– en betaaldatum. Daarnaast zijn er wel eens voorwaarden over de manier waarop je iemand moet betalen. Sommige crediteuren vinden het bijvoorbeeld fijn om de betaling via iDEAL te ontvangen, terwijl anderen liever een overboeking hebben.

Problemen met betalingsvoorwaarden

Het kan natuurlijk gebeuren dat je het met bepaalde voorwaarden op de factuur oneens bent. Dit moet je dan altijd bespreekbaar maken. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je een keer niet kunt voldoen aan de voorwaarden. Ook dan is het aanbevolen om contact op te nemen en toe te lichten waarom dit niet mogelijk is. Wellicht zal de crediteur een uitzondering maken.

Een factuur niet betalen is geen optie. Je zou dan namelijk herinneringen en aanmaningen kunnen ontvangen, en uiteindelijk in een incassoproces terecht kunnen komen, en dat wil je niet.

Het verschil tussen crediteuren en debiteuren

Zoals je misschien wel weet staan alle schulden aan de rechterkant (passiva) van de balans. Het totaal van alle crediteuren staat dan ook aan de schuldenkant van de balans. Zodra je de crediteuren betaalt verdwijnen deze uiteraard. De balans komt dan weer in evenwicht. Dit komt omdat je aan de linkerkant het betaalde bedrag aftrekt van je kas of bank.

Klanten die jouw facturen nog moeten betalen heten debiteurenDeze vind je aan de linkerkant (activa) van de balans.

Compleet op de hoogte dankzij het crediteurenbeheer

In het boekhoudprogramma InformerOnline kun je het bedrag aan crediteuren altijd geüpdatet terugzien op de boekhoudbalans. Naarmate jij inkoopfacturen ontvangt, zal dit altijd automatisch bijgewerkt worden door het programma. Bovendien heb je dankzij het uitgebreide crediteurenbeheer perfect inzicht in al je openstaande inkoopfacturen.

Ontdek hier hoe je crediteuren eenvoudig kunt beheren →

Crediteuren vind je terug op de balans
Download de printversie

Deel dit artikel!