Wat zijn Crediteuren?

Crediteuren zijn partijen die jou een factuur sturen voor een bepaald product of een bepaalde dienst. In de praktijk kun je met name een openstaande factuur zien als een crediteur. Doordat jij deze facturen moet betalen, wordt het in de boekhoudwereld gezien alsof jij een schuld hebt aan deze partij. Probeer er daarom voor te zorgen dat je altijd op de hoogte bent van de betalingsvoorwaarden van de crediteur.

Betalingsvoorwaarden van crediteuren

Mocht je dingen in de voorwaarden tegenkomen waar je het niet mee eens bent of vragen over hebt, maak dat dan bespreekbaar met de crediteur. Daarnaast kan het natuurlijk ook voorkomen dat je een keer niet kan voldoen aan de voorwaarden. Ook dan is het aanbevolen om contact op te nemen en toe te lichten waarom dit niet mogelijk is. Wellicht zal de crediteur een uitzondering maken.

De betalingsvoorwaarden kunnen soms lastig zijn om na te komen. Aan de andere kant, maken ze het betalingsproces wel makkelijker. Een aantal voorbeelden van voordelen zijn:

  • Betalingsproblemen voorkom je doorgaans, omdat er duidelijke afspraken zijn.
  • Bewijsproblemen voorkom je doorgaans, omdat er duidelijke bewijzen zijn.
  • Incassoproblemen voorkom je doorgaans, omdat de zaken goed op orde zijn.
  • Financiële problemen voorkom je doorgaans, omdat de facturen netjes geïncasseerd kunnen worden.

Crediteuren op de balans

Zoals je misschien wel weet staan alle schulden aan de rechterkant (passiva) van de balans. Het totaal van alle crediteuren staat dan ook aan de schuldenkant van de balans. Zodra je de crediteuren betaalt, verdwijnen deze uiteraard. De balans komt dan weer in evenwicht, omdat je aan de linkerkant, of creditzijde, het betaalde bedrag aftrekt van je kas of bank.

Klanten die jouw facturen nog moeten betalen heten geen crediteuren, maar debiteuren.

Crediteuren bijhouden in InformerOnline

In het online boekhoudprogramma van InformerOnline kun je op een eenvoudige manier je crediteuren beheren. Dit kun je zien in de onderstaande afbeelding.

Crediteuren bijhouden
Download de printversie

Deel dit artikel!