Wat zijn Crediteuren?

Crediteuren zijn partijen aan wie jij nog een factuur moet betalen. Eigenlijk alle openstaande facturen dus. In boekhoudkundige zin, heb je daarom een schuld aan die partij. Vandaar dat je het totale bedrag hiervan ook terug zal vinden op de rechterkant van de balans.

Betalingsvoorwaarden van een crediteur

Aan elke factuur die je ontvangt hangen wel betalingsvoorwaarden of betalingscondities. Dit kunnen voorwaarden zijn met betrekking tot lever– en betaaldatum. Daarnaast zijn er wel eens voorwaarden over de manier waarop je iemand moet betalen. Sommige crediteuren vinden het bijvoorbeeld fijn om de betaling via iDEAL te ontvangen, terwijl anderen liever een overboeking hebben.

Problemen met betalingsvoorwaarden

Het kan natuurlijk gebeuren dat je het met bepaalde voorwaarden op de factuur oneens bent. Dit moet je dan altijd bespreekbaar maken. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je een keer niet kunt voldoen aan de voorwaarden. Ook dan is het aanbevolen om contact op te nemen en toe te lichten waarom dit niet mogelijk is. Wellicht zal de crediteur een uitzondering maken.

De betalingsvoorwaarden kunnen soms lastig zijn om na te komen. Aan de andere kant maken ze het betalingsproces wel makkelijker. Bovendien zorgt het niet betalen van een factuur voor nóg meer problemen. Je zou dan namelijk herinneringen en aanmaningen kunnen ontvangen, en uiteindelijk in een incassoproces terecht kunnen komen.

Crediteuren op de balans

Zoals je misschien wel weet staan alle schulden aan de rechterkant (passiva) van de balans. Het totaal van alle crediteuren staat dan ook aan de schuldenkant van de balans. Zodra je de crediteuren betaalt verdwijnen deze uiteraard. De balans komt dan weer in evenwicht. Dit komt omdat je aan de linkerkant het betaalde bedrag aftrekt van je kas of bank.

Klanten die jouw facturen nog moeten betalen heten debiteurenDeze vind je aan de linkerkant (activa) van de balans.

Crediteurenbeheer in InformerOnline

In het online boekhoudprogramma van InformerOnline kun je op een eenvoudige manier je crediteuren beheren. Dit kun je zien in de onderstaande afbeelding. Bovendien wordt de bedragen altijd automatisch bijgewerkt op de balans op het moment dat jij een factuur betaalt.

Crediteuren bijhouden in InformerOnline
Download de printversie

Deel dit artikel!