Crediteurenadministratie

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Hoe regel ik de crediteurenadministratie?

Crediteurenadministratie is het bijhouden van de crediteuren. Dat zijn alle mensen of bedrijven aan wie jij nog openstaande facturen moet betalen, en deze vind je terug onder de creditzijde van de balans. Bij het bijhouden van je crediteuren is het belangrijk dat je goed timet wanneer je er een afbetaalt. Hoe langer je namelijk wacht, hoe meer geld je beschikbaar hebt. Zorg wel dat je voor de vervaldatum van de factuur betaalt. Ontdek op deze pagina hoe je eenvoudig openstaande facturen beheert met InformerOnline.

Lees hier wat crediteuren zijn.

1. Wees je bewust van betalingscondities

De meest cruciale stap in de crediteurenadministratie is je bewust zijn van de betalingscondities van je leverancier. Zo kan deze bijvoorbeeld aangeven dat de betaling binnen 30 dagen voldaan moet zijn. Bovendien kan de manier van betalen een belangrijke conditie zijn, bijvoorbeeld betalen via iDEAL. Het is dan ook erg belangrijk om je te houden aan deze voorwaarden, op die manier raak je niet in de problemen met je leverancier.

2. Houd status in de gaten

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je via de crediteurenoverzichten bijhouden welke facturen nog openstaan en welke te laat zijn. Zo houd je eenvoudig het overzicht. Om zo lang mogelijk geld vast te houden, zou je er dus voor kunnen kiezen om zo lang mogelijk te wachten met betalen.

3. De facturen betalen

Heb jij de factuur netjes betaald? Dan zal dit meteen verwerkt worden op de balans, in de winst- en verliesrekening, op de BankTimeLine en op andere overzichten. Vervolgens zullen deze bedragen dus worden afgetrokken van de crediteuren op de creditzijde, en ook worden afgetrokken van de liquide middelen op de debetzijde.

4. Crediteur vergeten te betalen?

Vergeten de factuur te betalen, en de betalingstermijn is verstreken? Dan zul je snel een herinnering kunnen verwachten, waarin jouw crediteur jou vriendelijk vraagt om de factuur alsnog te betalen. Doe je dit dan nog steeds niet? Dan is de aanmaning de volgende stap. Eigenlijk is dit een soort herinnering maar dan wat dwingender. Als je na de herinnering en aanmaning nog niet hebt betaald, dan kan een leverancier een incassoproces starten, en dat wil je niet. Hierdoor zullen de kosten namelijk vele malen hoger worden, en komt het je reputatie niet ten goede.

Betaal dus altijd op tijd!

Eenvoudig de crediteurenadministratie regelen in InformerOnline

In het online boekhoudprogramma InformerOnline is het bijhouden van crediteuren erg eenvoudig. Via de verschillende overzichten houd je compleet de controle over je openstaande facturen. Bovendien worden de financiële overzichten constant automatisch bijgewerkt.

Crediteurenadministratie via de factuur overzichten van Informer
Crediteurenadministratie via de factuur overzichten van Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis