Omzet

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is Omzet?

Omzet is de term voor alle inkomsten van een bedrijf in een bepaalde periode. De hoogte is afhankelijk van het aantal verkochte producten en diensten (afzet) en de bijbehorende verkoopprijs.

Hoe werkt de omzet?

De omzet druk je uit in geld. Het is het beginpunt voor het berekenen van de uiteindelijke nettowinst van een bedrijf. Daarom is het doel van een ondernemer vaak het behalen van een zo hoog mogelijke omzet. De btw reken je nooit mee omdat je deze uiteindelijk afdraagt aan de Belastingdienst via de btw-aangifte. Binnen de term maak je ook nog een onderscheid tussen bruto- en netto omzet. Bruto is het totaal van alle verkopen. Bij netto haal je daar de teruggenomen goederen en de betalingskortingen die aan klanten die contant betalen worden gegeven van af. Bovendien trek je hier de schadevergoedingen voor bijvoorbeeld defecte producten van af.

Voorbeeld

Een bepaald bedrijf verkoopt kantoorartikelen. Dit zijn de producten en de prijzen van dit bedrijf:

  • Pen: €0,50
  • Schrijfblok: €2,50
  • Rekenmachine: €7,00

In de periode september 2022, verkoopt het bedrijf 300 pennen, 150 schrijfblokken en 100 rekenmachines, daardoor is de omzet:

  • 300 * 0.50 = €150,00
  • 150 * 2,50 = €375,00
  • 100 * 7,00 = €700,00
  • 150 + 375 + 700 = €1.225,00 voor de periode september 2022.

Het bedrag van €1.225,00 is dus niet de uiteindelijke winst van het bedrijf. Je moet namelijk nog wel alle kosten er van aftrekken. Door de inkoopwaarde van de verkochte goederen af te trekken van dit bedrag bereken je de brutowinst. Haal je alle andere kosten er nog van af, dan krijg je de nettowinst. Bekijk hier hoe dat in zijn werk gaat op basis van de winst- en verliesrekening.

Hoe verwerk je omzet in de boekhouding?

In het online boekhoudprogramma Informer wordt de omzet direct bijgewerkt op het moment dat je een verkoopfactuur verstuurt. Bij het maken van een verkoopfactuur kies je een omzetcategorie waaraan je de factuur wilt koppelen. Op die manier kun je dus zelfs nog onderscheid maken in verschillende categorieën.

Het overzicht waarin je kunt zien wat je omzet is in een bepaalde periode is de winst & verliesrekening. Ook deze wordt automatisch geüpdatet door het programma.

Bekijk snel je omzet op de automatische winst- en verliesrekening in InformerOnline
Bekijk snel je omzet op de automatische winst- en verliesrekening in InformerOnline

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis