Vaste- en variabele kosten

Laatst gewijzigd

5/9/2023

Flow Library Asset 4

Wat zijn Vaste Kosten en Variabele Kosten?

Tijdens het runnen van je business kom je doorgaans verschillende soorten kosten tegen. Deze kun je verdelen in vaste kosten en variabele kosten. Hiertussen zit een aantal belangrijke verschillen.

Wat valt er onder vaste kosten?

In principe vallen alle kosten die niet veranderen hieronder. Waarschijnlijk heb je iedere maand wel kosten die standaard terugkomen en niet veranderen qua hoogte. Deze kosten worden namelijk niet beïnvloed door de hoeveelheid productie. Of je nou 1.000 of 100.000 producten produceert, deze kosten zijn altijd hetzelfde. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten voor het huren van een bedrijfspand, maar ook rentekosten voor langlopende leningen behoren hiertoe. Bovendien valt het grootste deel van salarissen van personeel in vast dienstverband ook onder de vaste kosten. Sommige loonkosten kunnen ook variabel zijn.

Wat valt er onder variabele kosten?

Hieronder vallen alle kosten die maandelijksveranderen en/of afhankelijk zijn van de productiehoeveelheid. Het beste voorbeeld is meel voor de bakker. Als de bakker namelijk 1.000 broden produceert heeft hij veel minder meel nodig dan als hij 100.000 broden maakt. Vandaar dat de kosten voor de inkoop van de meel hoger worden als hij meer broden maakt. Ook rekeningen van de energie- en watermaatschappijen vallen onder variabele kosten. Het verschilt namelijk iedere maand hoeveel je daarvan gebruikt.

Formules met de vaste kosten en variabele kosten

Het is erg belangrijk dat je altijd goed oplet welke kosten vast en variabel zijn. Je kunt namelijk verscheidene zaken uitrekenen met behulp van de vaste kosten en variabele kosten. Zo heb je bijvoorbeeld de optelsom van beiden nodig om uiteindelijk de brutowinst en nettowinst te kunnen berekenen. Ook kun je uitrekenen wat de variabele kosten per product zijn door deze te delen door het aantal verkochte producten (afzet). Bovendien bereken je gemakkelijk de gemiddelde kosten per product door de totale kosten te delen door de afzet. Op die manier krijg je wat meer inzicht in je financiële zaken.

Vaste kosten en variabele kosten in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je al je vaste en variabele erg gemakkelijk verwerken. Upload een factuur of bonnetje en de robots herkennen en boeken deze gelijk. Vervolgens worden al je overzichten zoals je bank tijdlijn en balans meteen geüpdatet. Hiervoor hoef je zelf dus bijna niets te doen. Met InformerOnline is je adminstratie eenvoudig en snel geregeld.

Bekijk vaste- en variabele kosten op de winst- en verliesrekening in InformerOnline
Bekijk vaste- en variabele kosten op de winst- en verliesrekening in InformerOnline

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis