Cashflow

Laatst gewijzigd

20/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is de Cashflow?

Cashflow omvat al het in- en uitgaande verkeer aan liquide middelen in je boekhouding, of te wel al het geld dat je ontvangt en uitgeeft! Als jij een factuur betaalt gaat er geld je bedrijf uit, en als iemand jouw factuur betaalt, dan ontvang je geld. De cashflow staat ook wel bekend als de kasstroom.

Wat is het verschil tussen cashflow en de winst- en verliesrekening?

De cashflow kan soms een ander beeld dan de winst- en verliesrekening geven. Dat komt doordat facturen na het opstellen al meetellen voor de winst- en verliesrekening, en pas een rol gaan spelen bij de kasstroom op het moment dat er daadwerkelijk betaald is. Openstaande facturen spelen dus (nog) geen rol bij de cashflow.

Voorbeeld

In een bepaalde maand verkoop je €1.000 aan spullen, waarvan €300 nog niet betaald is. In diezelfde maand maak je voor €1.200 aan kosten, waarvan €600 nog niet betaald hebt.

  • Inkomende kasstroom is €700 (de andere €300 moet nog betaald worden).
  • Uitgaande kasstroom is €600 (de andere €600 moet je nog betalen).
  • Netto kasstroom of cashflow is €100 positief. Er is immers meer geld ontvangen, dan dat er het bedrijf uit ging.

Voor de Winst- en Verliesrekening maakt dat niet uit, hierbij worden openstaande in- en verkoopfacturen gewoon meegenomen. In ons voorbeeld is er dan ook een verlies van €200 (€1.000-€1.200). Je kunt in theorie dus een positieve cashflow en een negatieve winst hebben, of andersom.

Waarom is de cashflow belangrijk?

Allereerst is de cashflow enorm belangrijk voor de ondernemer. Een structureel negatieve cashflow kan namelijk tot betaalproblemen leiden, want op een gegeven moment raakt je geld op. Goed inzicht en het verbeteren van de cashflow zijn daarom van levensbelang voor het bedrijf. Bovendien kijken sommige andere partijen zoals banken ook naar de kasstromen. Zij willen immers weten of er aan het eind van de periode genoeg geld overblijft om een lening af te lossen.

Hoe houd je de cashflow goed bij?

Om ondernemers een goed inzicht te bieden in de cashflow bevat het online boekhoudprogramma van InformerOnline een CashFlowCheck. Hierbij wordt de flow van je cash op een visuele manier gepresenteerd. Daardoor zie je in één oogopslag de ontwikkeling van de kasstroom door een jaar heen.

Op die manier weet je als ondernemer dus van tevoren of er een maand met mindere cashflow aankomt. Hierdoor kun je je beter voorbereiden. Eventuele betaalproblemen ben je dan voor, en kun je opvangen met bijvoorbeeld extra reserves.

cashflows bekijken
Bekijk je cashflow via de CashFlowCheck in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis