BTW-identificatienummer en Omzetbelastingnummer

Laatst gewijzigd

7/9/2023

Flow Library Asset 4

Wat is het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer?

Het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer zijn twee unieke nummers, afgeleid van het oorspronkelijke btw-nummer. Deze gebruik je op verschillende manieren.

Hoe werkte het btw-nummer vroeger?

Voorheen kreeg je als ondernemer altijd 1 btw-nummer. Dit was opgebouwd uit een landcode, je BSN-nummer en een speciale toevoeging van de Belastingdienst. Dit nummer gebruikte je als ondernemer voor alle correspondentie met de Belastingdienst en klanten. Dat betekende dus ook dat iedereen zo jouw BSN-nummer kon ontdekken.Wegens privacy redenen is daarom dus besloten het btw-nummer op te splitsen in het btw-identificatienummer en het omzetbelastingnummer.

Zo werkt het nieuwe btw-identificatienummer (btw-id)

Het btw-identificatienummer gebruik je verplicht voor openbare communicatie of communicatie met klanten. Of te wel, op je website, facturen (één van de factuureisen) en bijvoorbeeld in e-mails. In de opbouw van deze afsplitsing is dan ook niet langer een BSN terug te vinden. Zo is het opgebouwd:

  1. Een landcode volgens de Europese Unie, dus voor ons "NL";
  2. 9 willekeurige getallen, bijvoorbeeld "123456789";
  3. De letter "B";
  4. Een 2-cijferig controlegetal, bijvoorbeeld "11".

Jouw btw-identificatienummer zou dus NL123456789B11 kunnen zijn.

Zo werkt het nieuwe omzetbelastingnummer (ob-nummer)

Eigenlijk is het omzetbelastingnummer het best te vergelijken met je oorspronkelijke btw-nummer. Dit nummer vermeld je namelijk in alle correspondentie met de Belastingdienst. Denk aan de btw-aangifte, een brief, of bellen met de Belastingtelefoon. Het is opgebouwd op de volgende manier:

  1. Je BSN-nummer, dat bestaat uit 9 cijfers;
  2. De letter "B";
  3. Een 2-cijferig controlegetal.

Zo zou jouw omzetbelastingnummer dus 111222333B01 kunnen zijn.

Krijg je altijd een btw-id en ob-nummer?

Na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel schat de Belastingdienst in of jouw onderneming wel of niet btw-plichtig is. Sommige bedrijven hoeven bijvoorbeeld helemaal geen rekening te houden met btw. Zij gebruiken gewoon alle totaalprijzen van facturen en hoeven ook geen btw-aangifte te doen.Dit is het geval bij veel stichtingen die geen winstoogmerk hebben. Verreweg de meeste bedrijven en ZZP'ers krijgen wel een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer van de Belastingdienst.

Hoe controleer je een btw-identificatienummer?

Wil jij het btw-identificatienummer van een bedrijf of ondernemer in Nederland of ander EU-land controleren? Dan kan dat via een speciale website van de Europese Commissie. Op de website VIES (VAT Information Exchange System) kun je checken of het btw-nummer dat je wilt nakijken klopt, of niet.

Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer in de boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je in de administratie-instellingen beide nummers invoeren. Vervolgens worden deze netjes op de juiste plaatsen gebruikt. Zo zal jij op iedere online factuur die je verstuurt automatisch je btw-identificatienummer hebben staan. Bovendien kun je de btw-aangifte inclusief omzetbelastingnummer binnen 2 minuten versturen naar de Belastingdienst. En de betaling? Die gaat via iDEAL!

btw identificatienummer en omzetbelastingnummer
BTW-identificatienummer en omzetbelastingnummer in de automatische btw-aangifte in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis