Kleineondernemersregeling (KOR)

Laatst gewijzigd

1/6/2024

Flow Library Asset 4

Wat is de Kleineondernemersregeling?

De Kleineondernemersregeling (KOR) biedt ondernemers een aantrekkelijk belastingvoordeel. Maar wanneer kom je in aanmerking voor deze regeling? Op deze pagina vertellen we je alles over de Kleineondernemersregeling en de bijbehorende regels voor 2024.

Wat zijn de regels in 2024?

De regels voor de Kleineondernemersregeling (KOR) zijn tegenwoordig eenvoudig. Elke onderneming die in een kalenderjaar minder dan €20.000 omzet maakt en in Nederland is gevestigd, kan gebruikmaken van de KOR. Dit maakt het vooral aantrekkelijk voor startende ondernemers, omdat zij in de beginperiode meestal minder verdienen dan gevestigde bedrijven.

Voorwaarden voor de KOR in 2024:

 1. Omzetdrempel: De jaaromzet mag niet hoger zijn dan €20.000.
 2. Vestigingsplaats: De onderneming moet in Nederland zijn gevestigd.
 3. Duur deelname: Als je kiest voor de KOR, blijf je minimaal drie jaar in de regeling, tenzij je eerder de omzetdrempel overschrijdt.
 4. Administratieve vereisten: Je hoeft geen btw in rekening te brengen aan je klanten en je mag de btw op zakelijke kosten niet aftrekken.

Ik kies voor de KOR - wat verandert er?

Je kiest voor de kleineondernemersregeling. Wat verandert er dan voor jou?

 • Je bent vrijgesteld van btw-aangifte;
 • De btw hoeft niet meer in rekening te worden gebracht bij klanten;
 • Je kunt de btw die andere ondernemers in rekening brengen niet meer aftrekken of terugvragen van de Belastingdienst;
 • De vrijstelling geldt voor 3 jaar (tenzij je in de tussentijd boven de € 20.000 per jaar uitkomt).

Mocht je toch meer dan € 20.000 omzetten in een kalenderjaar waarin je gebruik maakt van de KOR? Dan moet je weer btw berekenen vanaf de levering of dienst waarmee je de omzetgrens overschrijdt. Vanaf dat moment moet je ook weer de normale btw-administratie bijhouden, én kun je de volgende drie jaar geen gebruik maken van de KOR. Je kunt je bij de Belastingdienst aanmelden!

Is de KOR gunstig voor mij?

Als je twijfelt of je gebruik moet maken van de KOR, kunnen verschillende redenen bepalend zijn:

 • Verminderde administratieve verplichtingen
  Deelname aan de KOR vermindert jouw administratieve lasten voor de btw. Je hoeft geen btw-facturen meer te sturen en geen btw-aangifte te doen, behalve in incidentele gevallen. Controleer via de Belastingdienst of je een incidentele aangifte moet doen.
 • Geen btw in rekening brengen en aftrekken
  Bij gebruik van de KOR breng je geen btw in rekening aan klanten en kun je de btw op zakelijke kosten niet aftrekken. Dit kan voordelig zijn als je normaal gesproken btw betaalt, maar nadelig als je vaak btw terugkrijgt.
 • Invloed op klanten
  Voor klanten die btw kunnen aftrekken, maakt de btw op een factuur geen verschil. Voor klanten die geen btw kunnen aftrekken, verhoogt dit de prijs. Deelname aan de KOR kan dus voordelig zijn voor jouw klanten en indirect voor jou.
 • Omzetdrempel: Als je omzet rond de €20.000 schommelt, is de KOR wellicht niet geschikt. Overschrijd je deze grens in een jaar, vervalt de regeling en kun je drie jaar lang geen gebruik meer maken van de KOR.
 • Uitzonderingen: Bij btw-belaste verhuur van panden of buitenlandse klanten en verlegde btw-transacties moet je alsnog btw-aangifte doen en kun je geen gebruik maken van de KOR.

Hoe meld ik me aan voor de Kleineondernemersregeling?

Als jij gebruik wil maken van de KOR, moet je je aanmelden met het aanmeldformulier van de Belastingdienst. In dit formulier wordt gevraagd om de ‘gegevens belastingplichtige’ en ‘ondertekening’ gegevens. Deze gegevens kunnen digitaal ingevuld worden of handmatig met een zwarte of blauwe pen. Stuur het formulier ingevuld en ondertekend naar:

Belastingdienst
Antwoordnummer 21140
6400 VX Heerlen

Wanneer moet ik me uiterlijk aanmelden voor de KOR?

Het aanmeldformulier moet uiterlijk 4 weken voor de startdatum van het aangiftetijdvak (waarin je de KOR wilt laten ingaan) door de Belastingdienst zijn ontvangen. 

Binnen 15 dagen na het ontvangen van het aanmeldformulier krijg je  een ontvangstbevestiging. Als jouw aanmelding is verwerkt, ontvang je binnen 6 weken een brief van de Belastingdienst met daarin de definitieve ingangsdatum van de KOR.  Als je vanaf 2025 gebruik wilt maken van de KOR, moet jouw aanmelding rond 1 december (4 weken voor de ingangsdatum) bij de Belastingdienst binnen zijn.

Wat gebeurt er na 3 jaar?

Jouw deelname aan de KOR duurt normaal gesproken minstens 3 jaar. Als je na die periode gebruik wilt blijven maken van de KOR hoef je niks te doen.

Hoe verwerk je de KOR in de boekhouding?

Als ondernemer is het belangrijk dat je al je zaken in de boekhouding verwerkt. Je wilt immers geen problemen met de Belastingdienst. Om een correcte administratie te voeren is het dan ook van belang om aan te geven dat je de kleineondernemersregeling toepast. In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je via de btw-instellingen eenvoudig de KOR inschakelen. Hiermee wordt vervolgens automatisch rekening gehouden door het programma, waardoor je geen btw-aangifte meer hoeft te doen.

kleineondernemersregeling verwerken
Kleineondernemersregeling verwerken in Informer
FAQ
Kan ik de KOR met terugwerkende kracht gebruiken?

Nee, dit is niet mogelijk. Zolang je geen gebruik maakt van de KOR, ben je verplicht om jouw klanten btw in rekening te brengen en btw-aangifte te doen.

Kan ik zomaar stoppen met kor?

Als je wilt stoppen met de KOR moet je het afmeldformulier invullen en opsturen. Je kan op 2 momenten stoppen met de KOR;

 1. Als jij de grens van €20.000 in 1 kalenderjaar overschrijdt.
 2. Als jij al 3 jaar gebruik heb gemaakt van de KOR. 

Stoppen met de KOR kan alleen ingaan op de eerste dag van een nieuw aangiftetijdvak. Ook voor afmelden geldt dat uiterlijk 4 weken voor het ingaan van het afmelden, de afmelding wordt verstuurd.

Wat als ik de €20.000 overschrijd?

Als je de omzetgrens overschrijdt moet je je direct afmelden voor de KOR. Alles boven de €20.000 grens wordt direct btw voor in rekening gebracht. De omzet vóór overschrijding blijft vrij van btw.

Heb ik een KVK-nummer nodig voor de KOR?

Als jouw omzet onder de €1.800 per jaar blijft, hoef jij je niet te melden als btw-ondernemer en maak je automatisch gebruik van de KOR. In dit geval heb jij dus geen KVK-nummer nodig.

Heb je specifieke vragen waar je - na deze blog - nog geen antwoord op hebt gekregen?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je toch naar een specifieker antwoord op zoek bent of graag bevestiging ontvangt op basis van jouw situatie. Wij raden je aan om dan even contact op te nemen met de Belastingdienst. De Belastingdienst is telefonisch bereikbaar op 0800 - 0543.

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis