Kleineondernemersregeling

Laatst gewijzigd

13/9/2023

Flow Library Asset 4

Wat is de Kleineondernemersregeling?

De Kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling die ondernemers een mooi belastingvoordeel kan opleveren. Maar wanneer kom je in aanmerking voor deze regeling? Op deze pagina vertellen we alles over de Kleineondernemersregeling en de regels hiervoor in 2022.

Wat zijn de regels van de kleineondernemersregeling in 2023?

Tegenwoordig zijn de regels van de KOR erg simpel. Voor 2020 waren er nog veel eisen waaraan je moest voldoen als ondernemer. Nu kan iedere onderneming die in een kalenderjaar minder dan €20.000 omzet maakt en in Nederland gevestigd is gebruik maken van de KOR. Vaak komen startende ondernemers hiervoor eerder in aanmerking, omdat zij in de beginperiode doorgaans nog niet zoveel verdienen als gevestigde ondernemers.

Welke voordelen heeft de kleineondernemersregeling?

Je kiest voor de kleineondernemersregeling. Wat verandert er dan voor jou?

  • Je bent vrijgesteld van btw-aangifte;
  • De btw hoeft niet meer in rekening te worden gebracht bij klanten;
  • Je kunt de btw die andere ondernemers in rekening brengen niet meer aftrekken of terugvragen van de Belastingdienst;
  • De vrijstelling geldt voor 3 jaar (tenzij je in de tussentijd boven de € 20.000 per jaar uitkomt).

Mocht je toch meer dan € 20.000 omzetten in een kalenderjaar waarin je gebruik maakt van de KOR? Dan moet je weer btw berekenen vanaf de levering of dienst waarmee je de omzetgrens overschrijdt. Vanaf dat moment moet je ook weer de normale btw-administratie bijhouden, én kun je de volgende drie jaar geen gebruik maken van de KOR. Je kunt je bij de Belastingdienst aanmelden!

Hoe verwerk je de KOR in de boekhouding?

Als ondernemer is het belangrijk dat je al je zaken in de boekhouding verwerkt. Je wilt immers geen problemen met de Belastingdienst. Om een correcte administratie te voeren is het dan ook van belang om aan te geven dat je de kleineondernemersregeling toepast. In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je via de btw-instellingen eenvoudig de KOR inschakelen. Hiermee wordt vervolgens automatisch rekening gehouden door het programma, waardoor je geen btw-aangifte meer hoeft te doen.

kleineondernemersregeling verwerken
Kleineondernemersregeling verwerken in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis