Kleineondernemersregeling

Laatst gewijzigd

5/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is de Kleineondernemersregeling?

De Kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling die ondernemers een mooi belastingvoordeel kan opleveren. Maar wanneer kom je in aanmerking voor deze regeling? Op deze pagina vertellen we alles over de Kleineondernemersregeling en de regels hiervoor in 2022.

Wat zijn de regels van de kleineondernemersregeling in 2023?

Tegenwoordig zijn de regels van de KOR erg simpel. Voor 2020 waren er nog veel eisen waaraan je moest voldoen als ondernemer. Nu kan iedere onderneming die in een kalenderjaar minder dan €20.000 omzet maakt en in Nederland gevestigd is gebruik maken van de KOR. Vaak komen startende ondernemers hiervoor eerder in aanmerking, omdat zij in de beginperiode doorgaans nog niet zoveel verdienen als gevestigde ondernemers.

Welke voordelen heeft de kleineondernemersregeling?

Je kiest voor de kleineondernemersregeling. Wat verandert er dan voor jou?

 • Je bent vrijgesteld van btw-aangifte;
 • De btw hoeft niet meer in rekening te worden gebracht bij klanten;
 • Je kunt de btw die andere ondernemers in rekening brengen niet meer aftrekken of terugvragen van de Belastingdienst;
 • De vrijstelling geldt voor 3 jaar (tenzij je in de tussentijd boven de € 20.000 per jaar uitkomt).

Mocht je toch meer dan € 20.000 omzetten in een kalenderjaar waarin je gebruik maakt van de KOR? Dan moet je weer btw berekenen vanaf de levering of dienst waarmee je de omzetgrens overschrijdt. Vanaf dat moment moet je ook weer de normale btw-administratie bijhouden, én kun je de volgende drie jaar geen gebruik maken van de KOR. Je kunt je bij de Belastingdienst aanmelden!

Is de KOR gunstig voor mij?

Als je twijfelt of je gebruik moet maken van de KOR kunnen verschillende redenen bepalend zijn. Hieronder zijn verschillende redenen op een rijtje gezet.

 • Deelnemen aan de kleineondernemersregeling vermindert jouw administratieve verplichtingen voor de btw (en de kosten die dit meebrengt). Je hoeft geen facturen meer te sturen aan jouw klanten en een btw-aangifte is ook niet nodig. Een uitzondering kan ervoor zorgen dat je een incidentele aangifte moet doen voor de btw. Een incidentele aangifte is een aangifte voor ondernemers die normaal gesproken geen btw-aangifte doen, maar in sommige gevallen dit toch 1 keer moeten doen. Als jij twijfelt of jij onder die ondernemers valt, kan je via de site van de Belastingdienst checken of jij een incidentele aangifte moet doen.
 • Als je gebruikmaakt van de KOR, breng je geen btw in rekening aan jouw klanten. Tegelijkertijd kan je de btw over jouw zakelijke kosten ook niet aftrekken. Of dit voor jou voordelig is, hangt af van jouw situatie. Als je elk jaar btw betaalt, is de deelname aan deze regeling voor jou mogelijk een goede optie. Als je jaarlijks btw terug krijgt, kan dat een reden zijn om geen gebruik te maken van deze regeling.
 • Als jouw klanten btw kunnen aftrekken dan verhoogt de btw - op een factuur - de prijs voor hen niet (omdat ze dit weer terugkrijgen). Kunnen zij de btw niet aftrekken? Dan verhoogt deze btw de prijs voor jouw klanten. Als je deelneemt aan de KOR kan dit een voordeel zijn voor jouw klanten en indirect dus ook voor jou als ondernemer.
 • Als jouw omzet wisselt op de grens van €20.000 is de kleineondernemersregeling waarschijnlijk geen goede optie om gebruik van te maken. Zodra jouw omzet in 1 kalenderjaar namelijk boven de €20.000 komt, vervalt de regeling en kan je 3 jaar lang hier geen gebruik meer van maken. Je kan dus niet per jaar beslissen of je van de KOR gebruik wilt maken.
 • Als je een pand btw-belast verhuurt, kan je geen gebruik maken van de kleineondernemersregeling.
 • Als je buitenlandse klanten of transacties hebt waarbij de btw is verlegd, moet je alsnog aangifte omzetbelasting doen.

Hoe meld ik me aan voor de Kleineondernemersregeling?

Als jij gebruik wil maken van de KOR, moet je je aanmelden met het aanmeldformulier van de Belastingdienst. In dit formulier wordt gevraagd om de ‘gegevens belastingplichtige’ en ‘ondertekening’ gegevens. Deze gegevens kunnen digitaal ingevuld worden of handmatig met een zwarte of blauwe pen. Stuur het formulier ingevuld en ondertekend naar: Belastingdienst
Antwoordnummer 21140, 6400 VX Heerlen

Wanneer moet ik me uiterlijk aanmelden voor de KOR?

Het aanmeldformulier moet uiterlijk 4 weken voor de startdatum van het aangiftetijdvak (waarin je de KOR wilt laten ingaan) door de Belastingdienst zijn ontvangen. 

Binnen 15 dagen na het ontvangen van het aanmeldformulier krijg je  een ontvangstbevestiging. Als jouw aanmelding is verwerkt, ontvang je binnen 6 weken een brief van de Belastingdienst met daarin de definitieve ingangsdatum van de KOR.  Als je vanaf 2024 gebruik wilt maken van de KOR, moet jouw aanmelding rond 1 december (4 weken voor de ingangsdatum) bij de Belastingdienst binnen zijn.

Wat gebeurt er na 3 jaar?

Jouw deelname aan de KOR duurt normaal gesproken minstens 3 jaar. Als je na die periode gebruik wilt blijven maken van de KOR hoef je niks te doen.

Hoe verwerk je de KOR in de boekhouding?

Als ondernemer is het belangrijk dat je al je zaken in de boekhouding verwerkt. Je wilt immers geen problemen met de Belastingdienst. Om een correcte administratie te voeren is het dan ook van belang om aan te geven dat je de kleineondernemersregeling toepast. In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je via de btw-instellingen eenvoudig de KOR inschakelen. Hiermee wordt vervolgens automatisch rekening gehouden door het programma, waardoor je geen btw-aangifte meer hoeft te doen.

kleineondernemersregeling verwerken
Kleineondernemersregeling verwerken in Informer
FAQ
Kan ik de KOR met terugwerkende kracht gebruiken?

Nee, dit is niet mogelijk. Zolang je geen gebruik maakt van de KOR, ben je verplicht om jouw klanten btw in rekening te brengen en btw-aangifte te doen.

Kan ik zomaar stoppen met kor?

Als je wilt stoppen met de KOR moet je het afmeldformulier invullen en opsturen. Je kan op 2 momenten stoppen met de KOR;

 1. Als jij de grens van €20.000 in 1 kalenderjaar overschrijdt.
 2. Als jij al 3 jaar gebruik heb gemaakt van de KOR. 

Stoppen met de KOR kan alleen ingaan op de eerste dag van een nieuw aangiftetijdvak. Ook voor afmelden geldt dat uiterlijk 4 weken voor het ingaan van het afmelden, de afmelding wordt verstuurd.

Wat als ik de €20.000 overschrijd?

Als je de omzetgrens overschrijdt moet je je direct afmelden voor de KOR. Alles boven de €20.000 grens wordt direct btw voor in rekening gebracht. De omzet vóór overschrijding blijft vrij van btw.

Heb ik een KVK-nummer nodig voor de KOR?

Als jouw omzet onder de €1.800 per jaar blijft, hoef jij je niet te melden als btw-ondernemer en maak je automatisch gebruik van de KOR. In dit geval heb jij dus geen KVK-nummer nodig.

Heb je specifieke vragen waar je - na deze blog - nog geen antwoord op hebt gekregen?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je toch naar een specifieker antwoord op zoek bent of graag bevestiging ontvangt op basis van jouw situatie. Wij raden je aan om dan even contact op te nemen met de Belastingdienst. De Belastingdienst is telefonisch bereikbaar op 0800 - 0543.

Probeer Informer nu tijdelijk 60 dagen gratis!

Probeer het gratis