BTW

Laatst gewijzigd

20/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is Btw?

Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Dit is een bepaald type belasting die ondernemers moeten betalen. Aan het eind van een periode moet een ondernemer btw-aangifte (aangifte omzetbelasting) doen.

De consument betaalt de belasting

Zoals je ziet in de video betaalt aan het eind van de rit de eindklant alle belasting. De tussenliggende winkels of producenten functioneren als een soort incasseringspunt voor de Belastingdienst. Het is dan ook niet de bedoeling dat je ontvangen btw gaat gebruiken voor eigen uitgaven als ondernemer. Dit zou je namelijk in de problemen kunnen brengen, aangezien je aan het eind van een periode wel genoeg moet overhouden om de btw-aangifte te betalen.Het is daarom een goed idee om de ontvangen belasting toegevoegde waarde apart te houden.

Bijhouden van de btw

Aan het einde van iedere periode maak je een overzicht van de ontvangen- en betaalde btw. Deze kun je terugvinden op je inkoopfacturen en verkoopfacturen, daarom houdt een ondernemer deze netjes bij gedurende een periode. Het saldo van de twee bedragen laat zien of je aan het eind van de periode geld aan de Belastingdienst moet betalen of geld terugkrijgt. Vervolgens verstuur je deze btw aangifte naar de Belastingdienst, en betaal of ontvang je dus geld terug.Vergeet ook nooit om je eigen btw-identificatienummer te vermelden op facturen! De Belastingdienst en je klanten kunnen jou dan altijd controleren en andersom.

Btw-aangifte in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma van InformerOnline kun je eenvoudig alle in- en verkoopfacturen verwerken. Vervolgens ontdekt het programma helemaal zelf wat de belastingbedragen zijn en houdt dit ook bij in aanloop naar de aangifte. Op die manier hoef jij je hierover geen zorgen te maken. Je verstuurt de aangifte namelijk binnen 2 minuutjes naar de Belastingdienst. Bovendien kun je deze eventueel meteen betalen dankzij de koppeling met iDEAL!

Meer over de btw aangifte op de website van de Belastingdienst.

btw aangifte in informer
Automatische btw-aangifte in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis