Voorbelasting

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is Voorbelasting?

Voorbelasting is een onderdeel van de btw aangifte. In Nederland betaal je over vrijwel alle producten en diensten die je koopt btw. De btw gaat uiteindelijk via de btw-aangifte van bedrijven naar de overheid. Bekijk de video hieronder om te zien hoe het btw stelsel in Nederland werkt.

Betaalde btw = voorbelasting

Als bedrijf stuur je verkoopfacturen naar je klanten en krijg je inkoopfacturen van je leveranciers. Op zowel de inkoop- als de verkoopfacturen staat een bedrag aan belasting. Als bedrijf ontvang je dus btw van je klanten, maar betaal je het zelf ook aan je leveranciers. Het totale bedrag dat jij zelf hebt betaald aan btw heet voorbelasting. Het is dus het totaal aan omzetbelasting van alle inkoopfacturen van een bedrijf.

Een voorbeeld

Stel je voor dat je als ondernemer in het afgelopen kwartaal met 4 facturen te maken hebt gehad. Twee hiervan waren verkoopfacturen die jij aan je klant hebt gestuurd en de andere twee waren inkoopfacturen die jij hebt ontvangen van een leverancier.

De facturen zien er als volgt uit:

         
 • Verkoopfactuur 1 is €100 + €21 btw = €121 in totaal.
 •        
 • Verkoopfactuur 2 is €300 + €63 = €363 in totaal.
 •        
 • Inkoopfactuur 1 is €100 + €21 = €121 in totaal.
 •        
 • Inkoopfactuur 2 is €200 + €42 = €242 in totaal.

De ontvangen en betaalde belasting is dan als volgt:

         
 • Het totaal van de ontvangen btw van klanten is €21 + €63 = €84.
 •        
 • Het totaal aan betaalde btw aan leveranciers is €21 + €42 = €63.
 •        
 • De voorbelasting die jij betaalt is dus €63.

Deze ondernemer moet bij de btw-aangifte aan het einde van het kwartaal €84 - €63 = €21 aan betalen aan de overheid. Dat komt omdat hij dit bedrag dus meer heeft ontvangen dan betaald.

Voorbelasting op Rubriek 5B

De Belastingdienst heeft een speciaal formulier ontwikkeld voor de aangifte omzetbelasting. De verschillende onderdelen van de btw-aangifte zijn hierbij onderverdeeld in een aantal rubrieken. Het bedrag dat je als bedrijf zelf aan belasting aan leveranciers hebt betaald vind je terug in rubriek 5B. Je moet hierbij wel goed opletten als ondernemer, er zijn namelijk speciale spelregels voor het aftrekken van btw als voorbelasting. Zo mag je bijvoorbeeld de btw die je bij eten en drinken hebt betaald niet altijd aftrekken bij de aangifte. Check dit altijd samen met je accountant.

Jouw accountant kan gratis inloggen in jouw InformerOnline administratie →

Voorbelasting in je online boekhouding

Met het online boekhoudprogramma InformerOnline wordt de voorbelasting automatisch op de goede plaats in de btw-aangifte gezet. Je verwerkt al je in- en verkoopfacturen, en aan het eind van de periode kun je de aangifte met één klik naar de Belastingdienst sturen. De voorbelasting en andere bedragen staan direct op de juiste plaats.

voorbelasting in je boekhouding
Voorbelasting wordt automatisch in de btw aangifte gezet in InformerOnline

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis