Margeregeling

Laatst gewijzigd

20/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is de Margeregeling?

De margeregeling kun je toepassen op het moment dat jij met margegoederen werkt. Of te wel op het moment dat jij bijvoorbeeld een kringloopwinkel hebt. Je kunt dan op een andere manier btw betalen. Dit bespaart jou als ondernemer geld. Hoe het precies werkt, lees je hier!

Hoe werkt de margeregeling?

Op het moment dat jij bijvoorbeeld een gebruikte bank verkoopt uit jouw kringloopwinkel kun jij de margeregeling toepassen. Dit betekent dat je geen btw betaalt over je omzet, maar over het verschil tussen in- en verkoopprijs. Hierdoor houd jij als ondernemer uiteindelijk meer winst over.

Je koopt deze gebruikte bank in voor €100. Vervolgens zet je deze in jouw kringloopwinkel te koop voor €250. Als iemand de bank koopt voor dit bedrag mag jij dus btw betalen over het verschil tussen 250 en 100. Je betaalt dus btw over €150 in plaats van over de volledige €250.

In dit geval is de btw 21%. Dat betekent dat je 21% * 150 = €31,50 aan btw betaalt. Dat zou zonder margeregeling dus 21% * 250 = €52,50 zijn. Afhankelijk van het product kan de btw ook 9% of 0% zijn. Hierover lees je meer op de pagina over btw.

Wanneer mag je de margeregeling toepassen?

Aan het gebruik van de margeregeling zit wel een aantal eisen verbonden. Dat zijn de volgende vier:

  1. Je scheidt margegoederen en andere goederen;
  2. Je scheidt 21%- en 9%-producten;
  3. Op je factuur laat je weten dat het gaat om een bijzondere regeling;
  4. Bij aankopen vanaf €500 stel je een inkoopverklaring op.

Pas de regeling dus niet toe als je niet voldoet aan één van de bovenstaande eisen. Daardoor zou je namelijk in de problemen met de Belastingdienst kunnen raken.

Online je administratie bijhouden

In het online boekhoudprogramma InformerOnline houd je op een snelle en eenvoudige manier je boekhouding bij. Vul zelf in wat de verkoopprijs, of in dit geval de verkoopmarge is, en onze robots verwerken het automatisch hoeveel btw zij moeten toevoegen aan de aangifte omzetbelasting.. Daarnaast kun je deze btw-aangifte regelen binnen 2 minuutjes.

margeregeling in boekhouding
Margeregeling verwerken in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis