Brutowinst

Laatst gewijzigd

20/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is Brutowinst?

De brutowinst is heel simpel gezegd de omzet die je maakt minus de inkoopkosten hiervan. Hierna trek je de overige kosten ervan af. Op dat moment houd je de nettowinst over.

Hoe bereken je de brutowinst?

Om de brutowinst uit te rekenen moet je dus weten hoeveel de omzet is. Dit bereken je door het aantal verkochte goederen te vermenigvuldigen met de verkoopprijs.

Stel dat je 100 producten voor €20 verkoopt. Je hebt dan een omzet van €2.000. Deze producten heb je voor €10 per stuk ingekocht. De inkoopprijs van de producten is totaal dus €1.000. Om dan de berekening te maken doe je het volgende:

Brutowinst = omzet - inkoopwaarde = 2.000 - 1.000 = €1.000. Jouw winst voor het aftrekken van andere kosten is in totaal dus €1.000.

Belangrijk om te weten!

Het is belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van de brutowinst. Je weet dan namelijk hoeveel extra kosten je maximaal kunt maken om geen verlies te draaien. Bij een winst van €1.000 weet moet je dus proberen om je kosten onder de €1.000 te houden zodat je ook nog wat overhoudt. Op die manier weet jij of jouw onderneming een beetje gezond is. Dit kun je ook afleiden uit zogenaamde kengetallen.

Brutowinst in je online boekhouding

In het boekhoudprogramma InformerOnline kun je de bruto- en nettowinst terugvinden in je financiële overzichten. Upload jouw inkoop- en verkoopfacturen en het programma werkt automatisch de winst- en verliesrekening bij. Hierop kun je dus altijd je brutowinst bekijken.

brutowinst berekenen
Ontdek je brutowinst op de winst- en verliesrekening in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis