ICP

Laatst gewijzigd

20/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is ICP?

ICP is de afkorting van Intracommunautaire prestaties. Dit is eigenlijk gewoon een moeilijk woord voor alle producten en diensten die je hebt verkocht aan bedrijven in andere EU-landen.

Buitenlandse btw bedragen

Bedrijven in het buitenland hebben weinig te maken met de Nederlandse btw. Zo zal een Frans bedrijf zijn btw-aangifte bij de Franse Belastingdienst indienen en een bedrijf uit Spanje doet dat bij de Spaanse fiscus. Hierdoor is het overbodig om op een factuur aan een Franse klant de Nederlandse btw te vermelden. Dat geldt natuurlijk hetzelfde voor facturen die jij ontvangt. Op die facturen staat dat het gaat om een Intracommunautaire Prestatie. Hiervoor hoef je dus geen 21% of 9% btw toe te voegen.

ICP-aangifte

De diensten en producten die je verkoopt aan bedrijven in de EU komen op een aparte plek in de btw-aangifte. Vervolgens moet je in een aparte aangifte aan de Belastingdienst vermelden aan welke partijen in andere EU-landen je de producten en diensten hebt verkocht. Deze aangifte heet de 'ICP-aangifte' of 'Opgaaf ICP'. Op die manier zorg je ervoor dat de Belastingdienst een goed overzicht heeft, en jij je netjes aan de regels houdt!

Opgaaf ICP in je online boekhoudprogramma

Met het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je naast de btw-aangifte ook de Opgaaf ICP naar de Belastingdienst sturen. Op het moment dat jij een factuur aan een bedrijf uit een ander EU-land stuurt, worden de gegevens van dit bedrijf direct in de ICP-aangifte gezet. Erg handig, want anders moet je altijd apart bijhouden met welke buitenlandse partijen je zaken hebt gedaan. Nu gaat dat gewoon automatisch.

Aan het einde van de periode hoef je op die manier alleen nog maar het overzicht te controleren. Vervolgens verstuur je de btw-aangifte en de Opgaaf ICP met twee klikken naar de Belastingdienst. Zo eenvoudig is het doen van de belastingaangiftes nog nooit geweest!

opgaaf icp versturen
Binnen 2 minuten de ICP aangifte regelen in InformerOnline

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis