Afschrijven

Laatst gewijzigd

29/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is afschrijven?

Afschrijven is het proces waarbij je de aanschaf van een bedrijfsmiddel over meerdere jaren verspreidt qua kosten. Onder bedrijfsmiddelen vallen onder andere gebouwen, machines, auto’s en inventaris, maar ook niet-tastbare zaken zoals vergunningen.De gedachte bij afschrijven is dat je een bedrijfsmiddel meerdere jaren gebruikt. Daarom is het voor de boekhouding niet eerlijk als je de volledige aanschaf van het object in één jaar verwerkt.

Hoe werkt afschrijven?

Om op een juiste manier iets af te schrijven, moet je met de volgende zaken rekening houden:

  • Aanschafprijs van het middel;
  • Hoe lang je het gaat gebruiken (de levensduur in jaren);
  • De eventuele restwaarde, of te wel, hoeveel is de investering nog waard is aan het eind van de levensduur.

Als je deze gegevens op een rijtje hebt, is de som voor afschrijven als volgt:(Aanschafprijs – restwaarde) / levensduur in jaren. De uitkomst van deze som zijn de jaarlijkse afschrijvingskosten. Deze worden ieder jaar ‘afgeschreven’ van de boekwaarde. Het bedrijfsmiddel wordt naar verloop van tijd dus minder waard. De afschrijvingskosten komen op de winst- en verliesrekening te staan. Let op, de restwaarde in je boekhouding kan natuurlijk afwijken van de werkelijke marktwaarde. Ondanks dat, boek je altijd de restwaarde bij afschrijven.

Voorbeeld

Je koopt op 1 januari een machine van €10.000. Daarnaast verwacht je dat je de machine 3 jaar gaat gebruiken en dat de bestelbus na die 3 jaar nog €1.000 waard is.De jaarlijkse kosten voor afschrijven zijn dan (€10.000 – € 1.000) / 3 = € 3.000.Boekwaarde bestelbus 1 januari:1e jaar : €10.0002e jaar : €7.000 (-€3.000 afschrijvingskosten)3e jaar : €4.000 (-€3.000 afschrijvingskosten)4e jaar: €1.000 (-€3.000 afschrijvingskosten)Zo heb je netjes op de juiste manier jouw investering afgeschreven.

Wanneer moet je afschrijven?

De Belastingdienst stelt dat je moet afschrijven op het moment dat de aanschafprijs van het bedrijfsmiddel meer dan €450 is. Bovendien ga je het bedrijfsmiddel meerdere jaren gebruiken.Verder moet je ook letten op de datum van aanschaf. In ons voorbeeld kochten wij de bestelbus op 1 januari, maar stel je voor dat dit 1 juli was. We mogen dan niet de volledige €3.000 per jaar het eerste jaar aftrekken, maar slechts de helft. We kochten de bestelbus immers na een half jaar.

Afschrijven in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma van InformerOnline kun je afschrijven op een simpele manier. Dit doe je door aankopen te verwerken bij de vaste activa. Het programma maakt dan automatisch een afschrijf-schema voor je aan. De bedragen worden vervolgens automatisch doorgezet naar de financiële overzichten. Zo hoef je zelf eigenlijk niet echt meer iets te doen!

afschrijven in je boekhouding
Automatisch afschrijfschema in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis