Solvabiliteit

Laatst gewijzigd

5/20/2024

Flow Library Asset 4

Wat is Solvabiliteit?

Solvabiliteit is een kengetal in de boekhoudwereld. Dit kengetal laat zien wat de verhouding is tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen. Daarnaast geeft het dus weer in hoeverre het bedrijf aan de betalingsverplichtingen kan voldoen

Hoe bereken je solvabiliteit?

Je kunt de solvabiliteit op een aantal manieren uitrekenen die allemaal op hetzelfde neerkomen. Om het niet te ingewikkeld te maken staat hieronder een algemene formule.

Solvabiliteit = Eigen Vermogen / Totaal Vermogen * 100%

Voorbeeld

Stel dat een ondernemer een eigen vermogen van €750 in zijn bedrijf heeft gestoken. Het totale vermogen €1.300. In dit geval is de solvabiliteitsratio 750 / 1.300 * 100 = 58%.

Hoe hoog moet het zijn?

Hoe hoger hoe beter. Een hoge solvabiliteit betekent namelijk dat een relatief groot deel van het vermogen uit eigen vermogen bestaat en niet uit geleend geld. Bij een te laag solvabiliteitsratio is relatief meer vreemd vermogen aanwezig. Dat moet je in principe allemaal netjes terugbetalen. Daarom kan het gevaarlijk zijn om hier te veel op te rekenen.Het verschilt per onderneming of branche hoe hoog je solvabiliteit kan zijn. Voor een kleiner bedrijf zoals een wasserette is een percentage van 5% tot 10% al gevaarlijk. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het bedrijf geen leningen meer kan krijgen. Maar voor bijvoorbeeld banken vormt dit percentage geen problemen. Dat is omdat een bank een veel groter bedrijf is en daarom meer kan hebben.

Solvabiliteit in InformerOnline

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je handmatig je solvabiliteit berekenen. Eerst moet je dan wel het eigen vermogen en het totaal vermogen/passiva uit de balans halen. Het programma maakt de balans automatisch zelf. Zodra er veranderingen in het eigen vermogen of totaal vermogen plaatsvinden wordt dit ook automatisch weer aangepast.

solvabiliteit berekenen
Eenvoudig solvabiliteit berekenen in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis