Grootboekrekening

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een Grootboekrekening?

Een grootboekrekening of categorie is een verzameling van dezelfde soort kosten of inkomsten. Deze gebruik je om een inzicht te krijgen in de verdeling van de kosten. Samen vormen ze het rekeningschema van je boekhouding.

Grootboekrekening per kostensoort

Je krijgt als ondernemer niet veel inzicht als je al je inkomende facturen in de boekhouding op één grote hoop gooit. Er staat dan immers maar één post die 'kosten' heet. Daarom is het handiger om al die kosten onder te verdelen in groepen. Zo zal het je niet verbazen dat al je telefoon- en internetrekeningen op de grootboekrekening Telecommunicatie komen te staan. Daarnaast vallen bijvoorbeeld kosten voor bureaustoelen of computers op de zaak onder de categorie Inventaris.Het bovenstaande geldt overigens niet alleen voor kosten. Ook verkoopfacturen zet je in het grootboek. Zo gaat de omzet waar je 21% btw over betaalt naar de een grootboekrekening. En de omzet waar je 9% over betaalt naar een andere.

'Categorieën' als moderne term

De term grootboekrekening is eigenlijk een beetje van vroeger. Alle rekeningen samen vormen het grootboek. Vroeger waren dit ook echt aparte fysieke boeken waar je kosten op boekte. Met een online boekhouding werkt het allemaal een beetje anders. Daarom spreken we in InformerOnline niet van grootboekrekeningen, maar van categorieën. Het klinkt voor een ondernemer namelijk logischer om kosten aan een categorie te koppelen. Maar in principe is dit precies hetzelfde als boeken in het grootboek.

Grootboekrekening in InformerOnline

Zoals uitgelegd in de vorige paragraaf werken we in het online boekhoudprogramma InformerOnline met categorieën in plaats van grootboekrekeningen. Deze kun je zelf allerlei kenmerken geven zoals een omschrijving, kleurcode en rekeningtype. Eventuele aanpassingen aan categorieën worden automatisch bijgewerkt in de balans. Let wel op dat de kleurcodes de volgende betekenissen hebben:

  • Rood: kosten;
  • Grijs: balansposten;
  • Geel: btw-gerelateerd;
  • Groen: winst.
grootboekrekening of catergorieën
Grootboekrekening noemen we ook wel categorien in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis