Wat is een Verdichting?

Een verdichting is een verzameling van grootboekrekeningen die bij elkaar horen. Door het gebruiken van verdichtingen kun je beter inzicht krijgen in de overzichten van je boekhouding.

Hoofdcategorie

Een grootboekrekening is een categorie waaraan je jouw in- en verkoopfacturen koppelt. Zo koppel je bijvoorbeeld de factuur voor een brochure aan de categorie ‘Reclamematerialen’. Naast de categorie ‘Reclamematerialen’ kun je bijvoorbeeld ook nog de categorieën ‘Advertenties’ en ‘Online Banners’ hebben. Alle activiteiten die bij deze drie categorieën horen hebben te maken met het verkopen van je producten of diensten. Daarom zou je ze bijvoorbeeld allemaal kunnen koppelen aan de verdichting ‘Verkoopkosten’.

Als je als ondernemer aan het eind van een periode naar de winst- en verliesrekening kijkt, kun je op die manier in één oogopslag zien hoeveel kosten je hebt gemaakt om je producten te verkopen. Op die manier geven verdichtingen je dus snel inzicht in je uitgaven en opbrengsten.

Verdichtingen in je online boekhoudprogramma

Met het boekhoudprogramma van InformerOnline is het gebruiken van verdichtingen heel eenvoudig. Je kunt als ondernemer zelf categorieën toevoegen aan je boekhouding. Niet iedere boekhouding of ieder bedrijf is immers hetzelfde. Vervolgens kun je voor deze categorieën ook zelf verdichtingen aanmaken. Deze verdichtingen helpen op die manier bij het beter begrijpen van de overzichten van jouw administratie.

Verdichtingen

In de afbeelding hierboven zie je twee niveaus van verdichtingen. Allereerst zie je dat er een hoofdcategorie ‘Overige bedrijfskosten’ is. Daarnaast zie je dat er twee sub-hoofdcategorieën zijn, namelijk ‘Huisvesting’ en ‘Verkoopkosten’. Vervolgens hangen alle gewone categorieën onder een sub-hoofdcategorie en uiteindelijk onder de hoofdcategorie ‘Overige bedrijfskosten’.

Vaker moeite met boekhoudtermen?

Maak het jezelf dan wat makkelijker! Geef aan wat voor ondernemer jij bent om te ontdekken hoe dat werkt.