Wat is Omzet?
Wat is Omzet?2018-07-17T08:45:09+00:00

Wat is omzet?

Omzet is de term voor alle inkomsten van een bedrijf in een bepaalde periode. De hoogte van de omzet van een bedrijf is afhankelijk van het aantal verkopen of het aantal verkochten producten en diensten.

Werking van de omzet

De omzet, die meestal wordt uitgedrukt in geld, is het beginpunt voor het berekenen van de uiteindelijke winst. Het doel van een ondernemer is dan ook vaak het behalen van een zo hoog mogelijk omzet. De omzet is altijd exclusief btw, de btw moet immers worden afgedragen. Binnen de term omzet wordt er een onderscheid gemaakt tussen bruto omzet en netto omzet. De bruto omzet is het totaal van alle verkopen, zoals hierboven als omzet is beschreven. De netto omzet is de bruto omzet minus de teruggenomen goederen, de schadevergoeding aan afnemers voor bijvoorbeeld slechte producten en de betalingskortingen die aan klanten worden gegeven die contant betalen.

Omzet in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma InformerOnline wordt de omzet direct bijgewerkt op het moment dat je een verkoopfactuur wordt verstuurd. Bij het maken van een verkoopfactuur kies je een omzetcategorie waaraan je de factuur wilt koppelen. Op die manier kun je bijvoorbeeld ook nog onderscheid maken in verschillende omzetcategorieën.

Het overzicht waarin je kunt zien wat je omzet is in een bepaalde periode is de Winst & Verliesrekening.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website goed werkt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, ga je akkoord met deze cookies. OKE