Wat is Omzet?

Omzet is de term voor alle inkomsten van een bedrijf in een bepaalde periode. De hoogte is afhankelijk van het aantal verkopen of het aantal verkochte producten en diensten.

Werking van de omzet

De omzet druk je meestal uit in geld. Het is het beginpunt voor het berekenen van de uiteindelijke winst van een bedrijf. Daarom is het doel van een ondernemer vaak het behalen van een zo hoog mogelijke winst. De btw reken je nooit mee omdat je deze uiteindelijk afdraagt. Binnen de term maak je ook nog een onderscheid tussen bruto- en netto omzet. Bruto is het totaal van alle verkopen. Voor de netto omzet haal je daar de teruggenomen goederen en de betalingskortingen die aan klanten die contant betalen worden gegeven van af. Bovendien trek je hier de schadevergoedingen voor bijvoorbeeld defecte producten van af.

Voorbeeld

Een bepaald bedrijf verkoopt kantoorartikelen. Dit zijn de producten en de prijzen van dit bedrijf:

  • Pen: €0,50
  • Schrijfblok: €2,50
  • Rekenmachine: €7,00

In de periode Oktober 2020, verkoopt het bedrijf 300 pennen, 150 schrijfblokken en 100 rekenmachines, daarom is de omzet:

  • 300*0.50= €150,00
  • 150*2,50= €375,00
  • 100*7,00= €700,00
  • 150+375+700= €1.225,00 voor de periode Oktober 2020.

Het bedrag van €1.225,00 is dus niet de uiteindelijke winst van het bedrijf. Je moet namelijk nog wel de kosten er van aftrekken. Zodra je dat hebt gedaan heb je de nettowinst van het bedrijf berekend.

Omzet in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma InformerOnline wordt de omzet direct bijgewerkt op het moment dat je een verkoopfactuur verstuurt. Bij het maken van een verkoopfactuur kies je een omzetcategorie waaraan je de factuur wilt koppelen. Op die manier kun je dus zelfs nog onderscheid maken in verschillende categorieën.

Het overzicht waarin je kunt zien wat je omzet is in een bepaalde periode is de Winst & Verliesrekening.

De omzet vind je terug in de winst- en verliesrekening

Download de printversie

Deel dit artikel!