Wat is een grootboekrekening?
Wat is een grootboekrekening?2018-07-16T11:15:33+00:00

Wat is een grootboekrekening?

Een grootboekrekening is een verzameling van dezelfde soort kosten of inkomsten. Grootboekrekeningen worden gebruikt om inzicht te krijgen in de verdeling van de kosten. Alle grootboekrekeningen samen vormen het rekeningschema van je boekhouding.

Grootboekrekening per kostensoort

Als je al je inkomende facturen in de boekhouding op één hoop zou gooien krijg je als ondernemer niet veel inzicht. Er staat dan immers maar een post die waarschijnlijk ‘kosten’ heet. Daarom is het handiger om al die kosten onder te verdelen in groepen. Zo zal het je niet verbazen dat al je telefoon- en internetrekeningen op de grootboekrekening Telecommunicatie komen te staan.

Bovenstaande geldt overigens niet alleen voor kosten, ook verkoopfacturen worden op een grootboekrekening gezet. Zo gaat de omzet waar je 21% btw over betaalt naar een andere grootboekrekening dan de omzet waar je slechts 6% (en straks misschien 9%) over betaalt.

Categorieën in plaats van grootboekrekeningen

De term grootboekrekening is eigenlijk een beetje van vroeger. Alle rekeningen samen vormen het grootboek en vroeger waren dit ook echt aparte fysieke boeken. Met een online boekhouding werkt het allemaal een beetje anders, en daarom spreken we bij InformerOnline niet van grootboekrekeningen, maar van categorieën. Zo is het voor een ondernemer logischer te verklaren dat hij zijn kosten aan een categorie koppelt, dan dat hij aan het boeken is op een grootboekrekening. In principe is het precies hetzelfde.