Wat is een Grootboekrekening?

Een grootboekrekening is een verzameling van dezelfde soort kosten of inkomsten. Grootboekrekeningen gebruik je om inzicht te krijgen in de verdeling van de kosten. Samen vormen ze het rekeningschema van je boekhouding.

Grootboekrekening per kostensoort

Je krijgt als ondernemer niet veel inzicht als je al je inkomende facturen in de boekhouding op één hoop zou gooien. Er staat dan immers maar een post die waarschijnlijk ‘kosten’ heet. Daarom is het handiger om al die kosten onder te verdelen in groepen. Zo zal het je niet verbazen dat al je telefoon- en internetrekeningen op de grootboekrekening Telecommunicatie komen te staan.

Het bovenstaande geldt overigens niet alleen voor kosten. Ook verkoopfacturen zet je op een grootboekrekening. Zo gaat de omzet waar je 21% btw over betaalt, naar een andere grootboekrekening dan de omzet waar je slechts 6% (en straks misschien 9%) over betaalt.

Categorieën in plaats van grootboekrekeningen

De term grootboekrekening is eigenlijk een beetje van vroeger. Alle rekeningen samen vormen het grootboek. Vroeger waren dit ook echt aparte fysieke boeken. Met een online boekhouding werkt het allemaal een beetje anders. Daarom spreken we bij InformerOnline niet van grootboekrekeningen, maar van categorieën. Zo is het voor een ondernemer logischer te verklaren dat hij zijn kosten aan een categorie koppelt, dan dat hij aan het boeken is op een grootboekrekening. In principe is het precies hetzelfde.

Grootboekrekening in InformerOnline

Zoals uitgelegd in de vorige paragraaf, werken we in het online boekhoudprogramma InformerOnline met categorieën in plaats van grootboekrekeningen. Deze kun je zelf allerlei kenmerken geven zoals een omschrijving, kleurcode en rekeningtype. Eventuele aanpassingen aan categorieën worden automatisch bijgewerkt in de balans.

Grootboekrekening

Download de printversie

Deel dit artikel!