Kostprijs

Laatst gewijzigd

29/5/2024

Flow Library Asset 4

Kostprijs berekenen; de basis voor prijsbepaling

Wanneer je als ondernemer een product of een dienst op de markt brengt, dan kan je op verschillende manieren hier een mooie verkoopprijs voor bedenken. Wat rekenen concurrenten hiervoor? Wat is een aantrekkelijke prijs? Wat zou ik ervoor willen betalen? Al met al goede vragen, maar die zouden niet de basis mogen vormen voor de prijsbepaling. Je kan namelijk ook niet zonder goede onderbouwing onder de prijzen van concurrenten gaan zitten. Als de kosten niet worden gedekt, ben je mooi in de aap gelogeerd. Voor het bepalen van je verkoopprijs, moet je daarom als basis altijd de kostprijs berekenen.Voor het berekenen van de kostprijs, moet je rekening houden met twee soorten kosten:

 • directe kosten
 • indirecte kosten

De directe kosten zijn eenvoudig te bepalen, maar indirecte kosten worden nog wel eens gedeeltelijk over het hoofd gezien. Vervelend, want ze zijn wel degelijk belangrijk voor het bepalen van een realistische kostprijs. Om die reden wil ik jullie met deze blogpost wat meer vertellen over hoe je de kostprijs van jouw product of dienst kunt bepalen.

Directe kosten

Zoals ik al zei, zijn directe kosten niet zo ingewikkeld om te bepalen. Ze zijn makkelijk te berekenen, omdat ze direct aan jouw product of dienst zijn gekoppeld.Directe kosten zijn bijvoorbeeld:

 • materialen;
 • grondstoffen;
 • arbeidsuren.

Indirecte kosten

Indirecte kosten zijn daarentegen lastiger te bepalen en daardoor gebeurt het nog weleens dat een deel van de indirecte kosten wordt vergeten bij het berekenen van de kostprijs.Ter beeldvorming kan je bij indirecte kosten denken aan:

 • de huurprijs van je kantoorruimte;
 • internet- en telefoonkosten;
 • opleidingskosten voor het op niveau houden van de benodigde kennis;
 • energiekosten (gas, water en licht);
 • administratiekosten;
 • reclamekosten.

Zoals je begrijpt, zullen ook deze kosten door de kostprijs gedekt moeten worden. Indirecte kosten kunnen per bedrijf erg verschillend zijn, dus vandaar maar een greep uit de mogelijke kosten.

Voorbeeld berekening kostprijs

Voorbeelden helpen meestal bij het beter leren begrijpen van een onderwerp, dus bij deze dan ook een voorbeeld van hoe je een kostprijs kan berekenen.Door een uit de hand gelopen hobby ben je tegenwoordig als ZZP’er fabrikant van luxe steigerhouten vogelhuisjes. Hiervoor heb je een mooie ruimte gehuurd waar je jouw vogelhuisjes kan fabriceren en kan opslaan. Per jaar maak je 1.200 vogelhuisjes waarbij je de volgende kosten maakt:

Het totaal van je jaarlijkse kosten bedraagt (€ 6.700 + € 47.570 =) € 54.270,-. Wanneer je 1.200 luxe vogelhuisjes per jaar maakt, betekent dit dat jouw kostprijs neerkomt op € 45,23 per vogelhuisje.

Je weet nu dat je bij het bepalen van je verkoopprijs niet onder de € 45,23 moet gaan zitten. Na het berekenen van de kostprijs kan je vervolgens wel gaan nadenken over de eerder gestelde vragen. Wat rekenen concurrenten hiervoor? Wat is een aantrekkelijke prijs? Wat zou ik ervoor willen betalen? Je hebt nu in ieder geval voldoende informatie om goed onderbouwd je verkoopprijs vast te stellen.

Om zelf een goede kostprijs en verkoopprijs te kunnen vaststellen is het erg belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de financiën van jouw bedrijf. Door zelf te boekhouden zit je dichter op je cijfer dan in een situatie waar je de boekhouding uitbesteedt.

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis