Onkosten

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat zijn Onkosten?

De betekenis van het woord onkosten is eigenlijk heel eenvoudig. In principe zijn het gewoon de extra onverwachte kosten bovenop de van tevoren geprojecteerde verwachte kosten.

Onaangename kosten

Zoals hierboven uitgelegd komen de onkosten dus nog eens bovenop de normale kosten. Dat is meestal een onaangename verrassing. Dat is dan ook waar we het 'on'-deel in onkosten vandaan halen; onaangenaam. Je hebt namelijk geen geld gereserveerd om dit op te vangen in eerste instantie. Daarom zetten bedrijven doorgaans een onkostenvergoeding opzij. Deze onkostenvergoeding dient om zowel de kosten als de onkosten op te vangen. Dit omdat men af en toe het verschil niet weet tussen de twee soorten kosten.We noemen deze ook wel inherente- (normale) en extra kosten (onkosten). Om ze te op te vangen kun je voorzieningen gebruiken.

Voorbeelden van Onkosten

Als je een auto koopt, heb je kosten en onkosten. Kosten van de auto zijn bijvoorbeeld de aanschafprijs en de benzine. Je weet namelijk van tevoren dat je dit je geld gaat moeten uitgeven. Als je reparatiekosten na bijvoorbeeld een ongeluk maakt, is dat een perfect voorbeeld van onkosten, ondanks dat je weet dat het voor kan komen dat je je auto ooit moet repareren. Het gaat er namelijk om dat je niet weet hoeveel en wanneer je deze kosten eventueel gaat maken. Je kan natuurlijk nooit zeggen: "Deze maand zet ik €1.000 apart om mijn lak bij te laten werken, want ik ga volgende week tegen een paal aanrijden." Tenzij je jezelf heel goed kent natuurlijk. ;)

Onkosten verwerken in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je op een gemakkelijke manier al je kosten verwerken. Dit wordt allemaal gedaan door de robots van InformerOnline. Maak een foto van een bonnetje of upload een factuur. De rest gaat vanzelf. Dit noemen we Robotic Accounting. Zo hoef je je dus geen zorgen te maken over de boekhouding als je onkosten maakt!

onkosten verwerken
Verwerk al je onkosten eenvoudig in je boekhouding!

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis