Incourante voorraad

Laatst gewijzigd

12/9/2023

Flow Library Asset 4

Wat is een Incourante Voorraad?

Een incourante voorraad is de naam voor producten die niet meer verkocht kunnen worden door een onderneming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan producten die over de datum zijn of kapot zijn.

Hoe voorkom je incourante voorraad?

Als ondernemer wil je natuurlijk geen potentiële omzet verliezen. De hoogte van je omzet is immers de grootste invloed op hoeveel geld jij verdient als bedrijf. Vandaar dat het voorraadbeheer een belangrijke taak is. Via het voorraadbeheer probeer je ervoor te zorgen dat je geen incourante voorraad krijgt. Zo kun je op basis van bijvoorbeeld verkooppatronen of houdbaarheidsdata producten effectief inkopen en verkopen. Supermarkten verkopen hun producten bijvoorbeeld op de FIFO-manier. Dat betekent dat je de producten die het eerst binnenkomen ook het eerst moet verkopen. Hiermee voorkom je namelijk dat ze over de datum gaan voor de verkoop.

Wat doe je met incourante voorraad?

Het voorkomen van incourante producten is uiteraard niet altijd volledig te voorkomen. Als verkoper van producten zul je het absoluut wel eens meemaken dat een van je producten niet meer te verkopen is. Natuurlijk moet je ook een incourante voorraad verwerken in de boekhouding. Dit doe je door de boekwaarde van het defecte product van de totale waarde van de voorraad af te boeken als zogenaamde "Afwaardering". Hierdoor wordt jouw voorraad minder waard op de balans. Wel mag je de btw over het incourante product terugvragen aan de Belastingdienst.

Snel afboeken in een online boekhoudprogramma

In een online boekhoudprogramma zoals InformerOnline kun je eenvoudig een boeking maken. Vervolgens zal de waarde automatisch worden aangepast op je financiële overzichten. Dat bespaart tijd!

incourante voorraad afboeken
Incourante voorraad afboeken in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis