Dekkingsbijdrage / Contributiemarge

Laatst gewijzigd

11/9/2023

Flow Library Asset 4

Wat is de Dekkingsbijdrage of Contributiemarge?

De dekkingsbijdrage is eigenlijk de marge tussen de omzet en de variabele kosten per product. Hiermee zorg je dat je vaste kosten kunt betalen en uiteindelijk winst overhoudt. Je noemt dit ook wel de contributiemarge.

Vaste kosten en variabele kosten

Zoals uitgelegd is de dekkingsbijdrage bedoeld om de vaste kosten te kunnen dekken. Je hebt als onderneming vaste en variabele kosten. De vaste kosten bestaan vaak uit bijvoorbeeld kosten voor investeringen of de huur van je kantoorpand. Variabele kosten zijn gerelateerd aan de productie van je goederen. Deze kosten zijn namelijk altijd anders, afhankelijk natuurlijk van hoeveel producten je inkoopt. Bovendien behoren personeelskosten hiertoe.

De dekkingsbijdrage berekenen

Om de dekkingsbijdrage te berekenen moet je eerst weten wat je totale afzet is. Afzet betekent simpelweg het aantal producten dat je verkocht hebt. Vervolgens berekenen je het verschil tussen de verkoopprijs van je producten en de variabele kosten van dit product. Dit bedrag vermenigvuldig je met de afzet. Een voorbeeld:

Dekkingsbijdrage = Afzet * (Verkoopprijs - Variabele Kosten) =

200 * (€10 - €5) =

200 * 5 = €1.000.

Je contributiemarge is hier dus €1.000. Hiermee kun je vaste kosten betalen en wat er dan overblijft gebruiken als nettowinst.

Contributiemarge in je online boekhouding

In het boekhoudprogramma InformerOnline kun je al je financiën netjes terugvinden in de overzichten zoals de balans en de winst- en verliesrekening. Hiervoor hoef jij zelf alleen maar facturen te uploaden. De robots van Informer doen namelijk de rest. Om de dekkingsbijdrage te weten te komen, kun je de cijfers uit de overzichten halen en het handmatig berekenen met de bovenstaande formule!

Start nu 30 dagen gratis met InformerOnline en begin met tijd besparen als ondernemer!

Contributiemarge berekenen met Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis