Buitengewone baten en lasten

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat zijn Buitengewone Baten en Lasten?

Buitengewone baten en lasten zijn kosten of opbrengsten die niet ontstaan door normale bedrijfsvoering. Of te wel, activiteiten die geld opleveren of kosten, die niks te maken hebben met bijvoorbeeld het verkopen van producten.

Voorbeelden van Buitengewone baten en lasten

Er zijn verschillende manieren waarop buitengewone baten en lasten kunnen ontstaan. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een bedrijf bepaalde activa verkoopt. Denk hierbij aan een bedrijfsauto, oud(e) inventaris of machines of een patent. Dit zijn dus buitengewone baten. Buitengewone lasten kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een reservering voor reorganisatie.

Waarom ontstaan Buitengewone baten en lasten?

Buitengewone baten en lasten komen natuurlijk ook in de administratie te staan. Deze zorgen er dus voor dat je boekhouding er beter of slechter uitziet dan dat die eigenlijk is. Deze baten en lasten zijn dus eigenlijk misleidend. Maar voor bedrijven kan het erg handig zijn. Ze laten hun boekhouding er slechter uit zien om bijvoorbeeld minder dividendbelasting uit te hoeven keren. Aan de andere kant laten bedrijven de boekhouding er beter uit zien om aandeelhouders tevreden te stellen.

Een verboden term

Tegenwoordig mag je de term Buitengewone baten en lasten eigenlijk niet meer gebruiken. In plaats daarvan wordt op de winst- en verliesrekening nu alleen nog gesproken van bedrijfsresultaat, belastingen en resultaat na belastingen. Dat betekent dat de oorspronkelijke baten en lasten nu gewoon onder de bedrijfsvoering vallen. Een van de redenen hiervoor is dat de buitengewone baten en lasten dus gebruikt kunnen worden om de cijfers te manipuleren. En dat mag niet.

Buitengewone Baten en Lasten in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je buitengewone baten en lasten ook gemakkelijk in de boekhouding verwerken. Hiervoor gebruik je namelijk categorieën. Bij het boeken van een opbrengst of kost kun je dus gewoon de grootboekrekening/categorie 'Buitengewone baten' of 'Buitengewone lasten' aanklikken.

buitengewone baten en lasten
Buitengewone baten en lasten eenvoudig verwerken in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis