Bedrijfskosten

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat zijn Bedrijfskosten?

Bedrijfskosten zijn de kosten die je maakt om omzet te realiseren voor jouw onderneming.

Verschillende soorten bedrijfskosten

Er zijn bepaalde manieren waarop je bedrijfskosten kunt specificeren. Meestal doe je dit door de kosten van bedrijfsvoering van de kosten van aan-klant-geleverde goederen te scheiden. Voorbeelden van kosten voor bedrijfsvoering zijn administratiekosten of huisvesting. Kosten van aan-klant-geleverde goederen zijn vooral de productiekosten. Denk hierbij dus bijvoorbeeld aan grondstoffen en machines.Ook zijn de bedrijfskosten te specificeren op herkomst van investering. Dat zijn de directe kosten en de afschrijvingen. Directe kosten zijn de kosten die meteen leiden tot een verschil in kas. Bij afschrijvingen is de uitgave al gemaakt. Je hebt namelijk eerder al betaald voor een bepaalde investering. Daarom tellen deze kosten als indirecte kosten.

Kosten boeken onder categorieën

Om een overzichtelijke administratie te voeren boek je de bedrijfskosten onder verschillende categorieën. Dit noem je in de boekhoudwereld ook wel grootboekrekeningen. Zo heb je categorieën zoals Leningen, Inkoop, Autokosten etc., maar daarnaast kun je ook zelf kostencategorieën toevoegen als je dat handig vindt. Op die manier weet je precies welke kostenposten het hoogst zijn en heb je altijd goed inzicht!

Bedrijfskosten in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je al je gemaakte bedrijfskosten eenvoudig verwerken onder verschillende categorieën. Jij hoeft alleen maar je inkoopfacturen te uploaden en het programma boekt meteen de kosten. Dit gebeurt dankzij de slimme robots van InformerOnline. Online boekhouden is helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt.

bedrijfskosten verwerken
Bedrijfskosten verwerken in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis