Kostenplaats

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een Kostenplaats?

Een kostenplaats wordt in de boekhouding of financiële administratie gebruikt voor het groeperen of verfijnen van kostensoorten.

Hoe gebruik je een Kostenplaats?

Een kostenplaats kun je gebruiken voor het verfijnen van een bepaalde grootboekrekening. Je kunt bijvoorbeeld de grootboekrekening Brandstofkosten gebruiken om de brandstofkosten te verantwoorden van alle auto’s. Als kostensoort, gebruik je het kenteken van de auto om zo het totaal van de grootboekrekening te specificeren van één bepaalde auto. Het is eveneens mogelijk om de kostensoort op meerdere grootboekrekeningen te gebruiken. Dan kun je namelijk, uitgaande van het bovenstaande voorbeeld, de kosten van één auto ongeacht welke kostensoort / grootboekrekening specificeren.

Daarnaast gebruik je kostenplaatsen ook om de uitgaven van verschillende departementen te bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel de Marketing uitgeeft, vergeleken met de Ontwikkeling of Operations en heb je dus inzicht in welk departement het meeste geld uitgeeft. Een kostenplaats hoef je dus niet alleen te gebruiken voor het verfijnen van de administratie. Het geeft je ook verschillende inzichten in hoeveel geld je uitgeeft aan bepaalde dingen. Je hoeft alleen maar de cijfers goed te interpreteren.

Het verdelen van Kostenplaatsen

Er zijn drie verschillende soorten kostenplaatsen waar je ze onder kunt verdelen.

  • Hoofdkostenplaats: Dit is meestal een bestaand onderdeel of afdeling van een bedrijf, die de eindproducten vervaardigt.
  • Zelfstandige kostenplaats: een organisatorische eenheid die niet rechtstreeks productief is, maar prestaties verricht voor andere kostenplaatsen en dus een dienstverlenend karakter heeft.
  • Hulpkostenplaatsen: geen bestaand onderdeel maar een algemene kostengroepering, zoals huisvesting, algemeen beheer, beveiliging of receptie.

Kostenplaatsen in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je gebruik maken van kostenplaatsen. Via de instellingen heb je de mogelijkheid deze aan te maken. Wanneer je inkoop of een verkoopfactuur maakt kun je kiezen voor een grootboekrekening. Bij de instellingen van de grootboekrekeningen geef je aan of je wilt dat er verplicht een kostenplaats ingevoerd moet worden of dat het een optie mag zijn. Vervolgens kun je dan bij het maken van een factuur een grootboekrekening selecteren en een daarbij behorende kostenplaats.

overzicht van kostenplaats
Overzicht van kostenplaatsen in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis