Inkoopkosten

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat zijn Inkoopkosten?

De Inkoopkosten zijn de kosten die je als ondernemer maakt voor de inkoop van producten die je later weer gaat verkopen. Andere benamingen voor de Inkoopkosten zijn 'inkoopwaarde van de omzet' en 'kostprijs van de omzet'.

De waarde van je inkoop

Je koopt als ondernemer een product in voor een bepaald bedrag en vervolgens verkoop je dat product weer voor een ander (hoger) bedrag. Het bedrag dat je betaalt voor het product dat je inkoopt zijn de inkoopkosten. Het is belangrijk om een goed onderscheid te hebben in de in- en verkoopprijs voor een bepaald product. Als je bijvoorbeeld producten te duur inkoopt en te laag verkoopt, kun je in problemen komen.

De winst en verliesrekening

De inkoopkosten kun je terug vinden op je winst- en verliesrekening. Als je de inkoopkosten aftrekt van de omzet, dan heb je de brutowinst uitgerekend. Als je hiervan ook nog al de andere bedrijfskosten afhaalt, krijg je uiteindelijk de nettowinst. Hoe dit precies werkt kun je zien in onderstaande video.

Inkoopkosten in je Online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je gemakkelijk via de overzichten in je winst- en verliesrekening zien wat je inkoopkosten zijn geweest. Zoals is te zien in onderstaande afbeelding wordt hier een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de omzet en de kosten die zijn gemaakt. Onder de omzet en kosten wordt er aangegeven waar de omzet en de kosten uit bestaan. Je kunt hier ook aangeven van welke periode je de gegevens wilt zien. Dit zorgt ervoor dat je een goed inzicht hebt van de kosten en je omzet per jaar, kwartaal of per maand.

Jouw inkoopkosten staan automatisch in de winst- en verliesrekening verwerkt

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis