Activaregistratie

Laatst gewijzigd

20/5/2024

Flow Library Asset 4

Hoe registreer ik activa?

Activaregistratie is het registreren van al je bezittingen, ook wel activa genoemd. Door deze op de juiste manier te registreren in jouw boekhouding, zorg jij ervoor dat de waarden op de balans precies kloppen, en dat je bepaalde bezittingen eventueel op de juiste manier afschrijft. Op deze pagina vertellen we jou hoe je in 3 stappen zelf de registratie van je activa regelt in InformerOnline.

Hier lees je wat activa precies zijn.

1. Activa registreren boven de €450

Doe jij een investering van meer dan €450? Dan moet je deze activa gaan afschrijven. Dat betekent dat je niet de totale waarde van de bezitting op de balans ziet, maar steeds een iets lagere waarde, naarmate je door de jaren heen afschrijft. Om de investering te registreren ga je naar "Geavanceerd" en "Vaste activa". Hier kun je allerlei gegevens toevoegen die van belang zijn voor een correcte manier van activaregistratie. Denk hierbij aan de naam van de bezitting, de prijs, de aanschafdatum, en natuurlijk afschrijvings-gerelateerde zaken zoals de restwaarde, en levensduur van de investering.

2. Een afschrijfschema laten maken

Als jij alle gegevens netjes hebt ingevuld, zal InformerOnline vervolgens automatisch een afschrijfschema voor je aanmaken. Hierin zou je bijvoorbeeld kunnen terugvinden dat jij een bestelbus van €30.000 binnen 10 jaar terugbetaalt, waarna deze nog €5.000 waard is. Hierdoor is de waarde op de balans ieder jaar weer een stukje lager.

3. De balans checken

Op basis van het afschrijfschema zal de waarde van de activa op de balans steeds weer worden geüpdatet als dat nodig is. Wat belangrijk is om te weten is dat het voor de balans niet uitmaakt dat jij de investering eventueel al helemaal hebt betaald. Het gaat in dit geval namelijk expliciet om de boekwaarde van de bezitting. Een daadwerkelijke uitgave vind je terug op de winst- en verliesrekening.

Activaregistratie in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je dus erg eenvoudig activa registreren. Bovendien automatiseer je de rest pok vrij eenvoudig. Een balans opstellen is namelijk ook piece of cake.

hoe registreer ik activa
Eenvoudige activaregistratie en automatische afschrijfschemas in Informer.

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis