Hoe stel ik een balans op?

Het opstellen van een balans doe je door een momentopname te maken van alle activa en passiva van een bedrijf. Doorgaans doe je dit voor een bepaalde periode of een bepaald project. Een eenvoudige manier om zelf een balans op te stellen is via een online boekhoudprogramma, daarin gaat namelijk veel automatisch. Ontdek op deze pagina meer over het opstellen van een boekhoudbalans!

Lees hier meer over wat een balans precies is.

1. Registreer je activa

Met het opstellen van de balans beginnen we op de linkerkant of debetzijde. Hieronder vallen onder andere jouw activa. De eerste stap is dan ook het vastleggen van alle bezittingen die je hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de boekwaarde van jouw bestelbus. Maar ook aan de waarde van je inventaris op kantoor, zoals alle computers, bureaustoelen en kantoorartikelen. Dat is allemaal onderdeel van vaste activa. De waarde van je voorraad behoort tot vlottende activa. In InformerOnline kun je de activaregistratie snel regelen en eventueel een afschrijfschema laten maken voor investeringen boven de €450.

Ontdek hier hoe je zelf activa kunt registreren op een eenvoudige manier →

2. Verstuur en verwerk verkoopfacturen

Nog een onderdeel van de linkerzijde van de balans zijn de debiteuren. Deze behoren net als de voorraad tot de vlottende activa. Door verkoopfacturen op te stellen, te versturen en te verwerken, zal het bedrag aan debiteuren automatisch worden bijgewerkt. Zorg er met goede betalingscondities voor dat je factuur snel betaald wordt. Als dit gebeurt, zal de post “debiteuren” op jouw balans zakken, maar zullen op dezelfde zijde de liquide middelen (bank of kas) stijgen, waardoor je het evenwicht behoudt.

Beheer overzichtelijk al je openstaande verkoopfacturen of debiteuren →
Ontdek hoe je eenvoudig online verkoopfacturen opstelt →

3. Leg de waarde van je bankrekening en kas vast

Dit zijn eigenlijk gewoon de liquide middelen, welke ook onder de vlottende activa vallen. Door het geld je op je zakelijke bankrekening en eventueel het cash geld wat je bezit samen te voegen, zorg je ervoor dat de linkerzijde van de balans compleet is! Als jij je bankrekening koppelt aan je online boekhoudprogramma, hoef je de waarde van je bankrekening nooit meer te updaten, omdat de transacties automatisch zullen worden doorgezet. Uiteraard wordt ook de balans dan direct geüpdatet.

Koppel een bankrekening aan je online boekhoudprogramma →

4. Registreer je passiva en houd crediteuren bij

Op naar de rechterzijde, of creditzijde van de balans. Het eerste wat je hier doet is het registreren van al je vreemd vermogen. Hieronder vallen alle kortlopende- en langlopende schulden van jouw onderneming. Onder lang moet je denken aan hypotheken of bankleningen die je als bedrijf hebt. Qua korte leningen gaat het over bijvoorbeeld nog te betalen belastingen en de crediteuren, of te wel, bedrijven waarvan jij nog een factuur moet betalen.

Ontdek hoe je gemakkelijk je crediteuren kunt beheren →

5. Compenseer met eigen vermogen

Zoals je weet moet er altijd een evenwicht zijn tussen beide zijdes van de balans. Om dit te doen gebruik je het eigen vermogen. Dit compenseert als het ware het verschil tussen de activa en passiva zijde. Eigenlijk komt dit neer op het geld wat een eigenaar in zijn onderneming heeft gestoken.

Let op dat het eigen vermogen altijd op de rechterkant van de balans staat, en dus ook negatief zou kunnen zijn!

Probeer het zelf in InformerOnline

Vertrouw jij er inmiddels op dat je weet hoe je een balans opstelt? Mooi, want dan is het hoog tijd dat je het gaat proberen in het online boekhoudprogramma InformerOnline. Op die manier heb je namelijk constant een realtime overzicht van jouw balans, waar je zelf bijna niet voor hoeft te doen.

Innovatieve ondernemers boekhouden smart met Informer. Test het nu 30 dagen gratis.

Zelf een balans opstellen in InformerOnline
Download de printversie

Deel dit artikel!