Wat zijn Passiva?
Wat zijn Passiva?2018-07-17T09:00:46+00:00

Wat zijn Passiva?

In de boekhoudwereld worden met passiva alle schulden van een bedrijf bedoeld. Zoals je misschien wel weet staan alle schulden aan de rechterkant van de balans. Deze rechterkant wordt daarom ook wel de passiva kant genoemd. Eigenlijk laat de passiva kant zien op welke manier de rechterkant van de balans (activa) worden gefinancierd of betaald en hoeveel geld er in een bedrijf is geïnvesteerd.

De passiva worden onderverdeeld in een aantal groepen.

Eigen vermogen

Het Eigen Vermogen laat als het ware zien welk bedrag de eigenaren in het bedrijf hebben gestoken. Het Eigen Vermogen wordt niet zozeer gebruikt voor eenmanszaken, maar wel voor vennootschappen als de Besloten Vennootschap (BV) en Naamloze Vennootschap (NV).

Vreemd vermogen

Vreemd Vermogen staat op de balans en omvat eigenlijk alle schulden van een bedrijf.

Als jij bijvoorbeeld geld leent bij de bank valt deze geldlening onder het Vreemd Vermogen. Het vreemd vermogen wordt onderverdeeld in twee groepen; het Kort Vreemd Vermogen en het Lang Vreemd Vermogen.

Voorzieningen

De voorzieningen vormen een categorie of grootboekrekening in de boekhouding. Op deze categorie zet je geld dat je reserveert voor later. Bijvoorbeeld uit voorzorg of om te sparen voor iets waarvan je weet dat het gaat komen. Om vals spelen in de boekhouding te voorkomen zijn er voor het maken van voorzieningen wel spelregels.

Wil je precies zien hoe de balans werkt? Bekijk dan de video hieronder.

Passiva in je online boekhoudprogramma

In een online boekhoudprogramma als InformerOnline worden de activa en passiva automatisch uitgerekend. De verschillende categorieën (grootboekrekeningen) die bij de passiva horen staan daardoor vanzelf op de goede plaats op de balans. Uiteraard kun je te allen tijde een overzicht van de balans uitdraaien of downloaden.

In InformerOnline zie je ook de termen debet en credit. Bij de activa (bezittingen) staan alle bedragen debet en bij de passiva (schulden) staan alle bedragen als credit.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website goed werkt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, ga je akkoord met deze cookies. OKE