Wat is een Openingsbalans of Beginbalans?

Een openingsbalans of beginbalans is het overzicht van je financiën aan het begin van een bepaalde periode. Hiermee begin je dus ook als je de administratie van je onderneming voor het eerst opstelt. Je eindigt iedere periode met een eindbalans.

Wat staat er allemaal op de beginbalans?

De basis van de openingsbalans is altijd hetzelfde. Op deze balans vind je namelijk altijd een overzicht van de bezittingen en schulden van een onderneming. Daarnaast kun je het eigen vermogen hierop terugvinden. Dankzij de beginbalans kun je snel verschillende periodes met elkaar vergelijken. Zo kun je bijvoorbeeld snel onder de bezittingen bekijken hoeveel voorraad je per maand verkoopt. Bovendien weet je meteen of je in een bepaalde periode meer geld uitgaf dan in een andere periode. Dat kun je afleiden uit de liquide middelen. Ook deze staan onder de bezittingen.

Het leuke van een balans is dat deze altijd in evenwicht is. Vandaar natuurlijk ook de naam.

Een beginbalans opstellen in 5 stappen

Nu dat je weet welke elementen er op de openingsbalans, kun je beginnen met het opstellen ervan. Hiervoor kun je de volgende 5 simpele stappen doorlopen:

  1. Voeg je activa of bezittingen toe aan je boekhoudprogramma.
  2. Vul je kosten en uitgaven in, bijvoorbeeld door facturen te uploaden.
  3. Koppel je bankrekening aan je account. Hierdoor wordt je banksaldo ook meteen herkend.
  4. Bekijk of het eigen vermogen nu goed staat. Dit is namelijk automatisch uitgerekend en toegevoegd.
  5. Dubbel check of alles er in staat.

Door dus simpel weg een aantal gegevens in te voeren heb jij straks razendsnel je beginbalans af!

Een openingsbalans in je online administratie

In het online boekhoudprogramma InformerOnline hoef jij alleen jouw uitgaven en inkomsten te verwerken. Het programma regelt dan automatisch dat de balansen worden bijgewerkt. Op die manier heb jij aan het begin van iedere periode een mooie beginbalans! Bovendien kun je online facturen versturen in huisstijl en via een beveiligd netwerk. Daarnaast fix je de btw aangifte binnen 2 minuutjes. Dankzij de slimme robots en tools van Informer wordt boekhouden echt makkelijk!

De openingsbalans of beginbalans is altijd up to date in Informer

Download de printversie

Deel dit artikel!