Werkkapitaal

Laatst gewijzigd

20/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is Werkkapitaal?

Werkkapitaal is geld dat bedrijven nodig hebben om aan hun dagelijkse financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Denk hierbij aan het betalen van salarissen of leveranciers.

Hoe bereken je werkkapitaal?

In principe is het werkkapitaal het verschil tussen de vlottende activa en kortlopende passiva. In dit geval gaat het dan vooral om de hoogte van de voorraden en debiteuren (openstaande verkoopfacturen) wat betreft activa. Bij de passiva kijk je met name naar de crediteuren, of te wel, mensen aan wie jij nog moet betalen. Het werkt dan als volgt: hoe hoger je debiteuren en voorraden, hoe langer je moet wachten op je geld. Een lange betaaltermijn op je factuur is daarom dus niet gunstig voor je werkkapitaal. Als je wacht met het betalen van crediteuren kun je dat geld langer gebruiken voor andere dagelijkse uitgaven.

Voorbeeld

Om een beter beeld te krijgen van het werkkapitaal geven we een voorbeeld. Stel dat je vlottende activa €500 waard is. Daarin zijn de voorraden €300 en de debiteuren €200 waard. Jouw passiva of crediteuren zijn in dit geval €400. De berekening is dan als volgt:

Werkkapitaal = vlottende activa - kortlopende passiva = 500 - 400 = €100.

Een balans vinden

Voor alle ondernemingen is het een doorlopende prioriteit om een balans te vinden in je werkkapitaal. Het is namelijk niet goed om te veel te hebben. Je hebt dan immers veel geld waarvan je niets extra's krijgt, zoals dat wel het geval is bij bijvoorbeeld een bankrekening met rente of een andere investering. Aan de andere kant is te weinig ook niet goed. Dat zou namelijk betekenen dat je niet kunt voldoen aan alle dagelijkse betalingsverplichtingen. Het vinden van deze felbegeerde balans noemen we ook wel werkkapitaalbeheer.

Werkkapitaal berekenen in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je handmatig berekenen wat je werkkapitaal is. Alle benodigde cijfers kun je namelijk vinden in de balans. Deze werkt het programma altijd automatisch bij als jij gewoon je online facturen en kosten inboekt. Dit doe je allemaal met behulp van slimme robots. Hierdoor is boekhouden snel en eenvoudig voor iedereen, zelfs als je er helemaal niets vanaf weet kun je zelf je online administratie bijhouden in InformerOnline.

werkkapitaal berekenen
Alles wat je nodig hebt om het werkkapitaal te berekenen vind je op de balans

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis