Consolidatie

Laatst gewijzigd

18/7/2024

Flow Library Asset 4

Wat is Consolidatie?

Consolidatie in de boekhouding is het proces waarbij de financiële gegevens van een moederbedrijf en dochterbedrijven worden samengevoegd. Dit resulteert in een geconsolideerde jaarrekening die de financiële situatie van de hele groep laat zien alsof het één bedrijf is.

Wat zijn de voordelen van consolidatie?

Het consolideren van bedrijven brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • Overzicht van totale baten en lasten: Een helder inzicht in de financiële prestaties van de hele groep zorgt voor een duidelijke algemeen financieel inzicht;
  • Prestaties van ondernemingen vergelijken: Je kunt duidelijk zien welke bedrijven beter of slechter presteren, wat strategische beslissingen kan ondersteunen​;
  • Eén jaarrekening: Je hoeft slechts één geconsolideerde jaarrekening op te stellen in plaats van meerdere​. Dat scheelt tijd en geld.

Een nadeel van consolidatie is dat het tijd en geld kost om het goed op te zetten en te onderhouden​. Weeg dit dus altijd af tegen de bovengenoemde voordelen.

Wanneer consolideren?

Consolidatie kan nuttig zijn in verschillende situaties:

  • Verschillende rechtsvormen: Consolidatie komt vaak voor als je meerdere bedrijven met verschillende rechtsvormen hebt. Bijvoorbeeld als je zowel een eenmanszaak als een stichting runt. Consolideren helpt dan de financiële gegevens samen te voegen voor een compleet overzicht​.
  • Internationale vestigingen: Wanneer je bedrijven in verschillende landen hebt, bijvoorbeeld een webshop in Nederland, België en Duitsland, helpt consolidatie bij het verkrijgen van een totaalbeeld van de prestaties, ondanks verschillen in rechtsvormen en lokale regelgeving​.
  • Budgetten bepalen: Op het moment dat je een totaal budget moet verdelen over alle ondernemingen, helpt consolideren inzicht te krijgen in waar je het beste je budget in kunt investeren.
  • Rapportage aan investeerders: Willen (potentiële) investeerders of kredietverstrekkers meer weten over de financiële staat van je ondernemingen? Dan is een geconsolideerde rapportage een goede manier om een compleet overzicht te bieden. Sommige beursgenoteerde bedrijven zijn om deze reden zelfs verplicht te consolideren. Voor zelfstandig ondernemers is dat echter nauwelijks van toepassing.

Consolidatie voor de Belastingdienst?

Hoewel consolidatie nuttig is voor intern gebruik, vereist de Belastingdienst aparte jaarrekeningen voor elke entiteit, b voor de btw-aangifte​​. Zorg er dus voor dat je naast de geconsolideerde jaarrekening ook de afzonderlijke jaarrekeningen bijhoudt om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. Zo voorkom je onverhoopte boetes.

Hoe werkt consolidatie?

Consolidatie is meer dan het simpelweg optellen van alle financiële gegevens. Hier zijn enkele belangrijke stappen in het consolidatieproces:

  1. Opstellen van een consolidatiestaat: Dit is een financieel overzicht waarin je de gecombineerde financiële gegevens van het moederbedrijf en dochterbedrijven weergeeft.
  2. Eliminatieboekingen: Alle transacties tussen de moeder- en dochterbedrijven moeten worden "geëlimineerd". Dit betekent dat interne schulden, omzet en kosten tussen de bedrijven uit de geconsolideerde cijfers worden gehaald​.
  3. Brugstaat gebruiken: Dit is een rekeningschema waarin alle grootboekrekeningen van de onderliggende bedrijven kunnen worden opgenomen.

Tips voor een succesvolle consolidatie

Om foutloos je bedrijven te consolideren, gebruik je deze slimme tips:

  • Gebruik een boekhoudsoftware: In een boekhoudprogramma als InformerOnline worden alle benodigde financiële automatisch voor je gegenereerd. Dat scheelt veel tijd.
  • Schakel een professional in: Een financieel dienstverlener weet precies hoe consolidatie in zijn werk gaat. Als zelfstandig ondernemer is het daarom slim te consolideren in samenwerking met een accountant of boekhouder, zodat er niks fout gaat. Houd er wel rekening mee dat dit kosten met zich meebrengt. Overweeg daarom altijd of een consolidatie van jouw ondernemingen echt van meerwaarde is.

2 manieren van consolideren

Er zijn verschillende soorten consolidatie die afhankelijk zijn van de structuur en de behoeften van het bedrijf:

  • Horizontale consolidatie: Dit richt zich op het samenvoegen van bedrijven op hetzelfde productieniveau binnen dezelfde sector. Het doel is vaak marktaandeel te vergroten en concurrentie te verminderen.
  • Verticale consolidatie: Hierbij worden bedrijven op verschillende niveaus van de productieketen samengevoegd om meer controle over de logistieke planning te krijgen en kosten te besparen.

Al je administraties bijhouden in InformerOnline

Met het boekhoudprogramma InformerOnline kun je op een eenvoudige en snelle manier de in- en verkoopfacturen van jouw geconsolideerde bedrijven verwerken. Daarnaast helpen onze robots je bijvoorbeeld met het verwerken van banktransacties. Bovendien is het doen van de btw-aangifte in 2 minuutjes appeltje-eitje. En de jaarrekening? Die kun je via de auditfile downloaden!

consolidatie van bedrijven
Administratie van jouw geconsolideerde bedrijf verwerken in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis