Exploitatiebegroting

Laatst gewijzigd

13/9/2023

Flow Library Asset 4

Wat is een Exploitatiebegroting?

In een exploitatiebegroting zet je de verwachte omzet en kosten onder elkaar. Op die manier weten ondernemers wat er nodig is om winst te maken.

Waarom maak ik een Exploitatiebegroting?

Het maken van een exploitatiebegroting is handig om verschillende redenen. De voornaamste reden is dus het inzicht dat je krijgt over je financieën. Daarnaast heb je altijd de mogelijkheid om op tijd bij te sturen mocht het nodig zijn. Je kunt namelijk altijd je kosten proberen te verlagen of je omzet te verhogen. Als laatste is het ook vaak verplicht een exploitatiebegroting op te stellen. Vooral als je een lening wilt afsluiten bij een bank. Door middel van de exploitatiebegroting laat je dan zien dat je het financieel aankan om een lening te hebben.

Waar moet ik rekening mee mee houden?

Bij het maken van een exploitatiebegroting moet je rekening houden met een aantal zaken. Ten eerste moet je rekening houden met het feit dat de personeelskosten hoger zullen zijn. Verzekeringen en pensioen moeten bijvoorbeeld ook nog worden toegevoegd aan het brutoloon. Daarnaast is het belangrijk dat je alle bedragen zonder btw vermeldt. Bovendien moet je rekening houden met afschrijvingen van activa.

Startende ondernemers

Het is voor starters erg belangrijk een exploitatiebegroting op te stellen. Deze is namelijk onderdeel van het financiële deel van het ondernemingsplan. Het ondernemersplan is geen verplichting voor starters maar is wel een ongelofelijk handige tool om je op weg te helpen in het begin. Het financieel plan bestaat naast de exploitatiebegroting ook uit 3 andere begrotingen. Dat zijn de investeringsbegroting, financieringsbegroting en liquiditeitsbegroting.

Wil jij je plannen en financiën duidelijk op papier hebben voor investeerders of gewoon voor je eigen inzicht? Vraag dan nu ons GRATIS template van een ondernemingsplan aan!

Online boekhoudprogramma InformerOnline

Heb jij de exploitatiebegroting gemaakt en is het tijd om je administratie te verwerken? Het online boekhoudprogramma InformerOnline is daar een perfecte oplossing voor. Verstuur online facturen in huisstijl en koppel je bank aan je boekhouding. Daarnaast zorgen de robots ervoor dat jij een heleboel tijd en dus geld bespaart. Bovendien regel je de btw aangifte in 2 minuutjes en betaal je deze direct met iDEAL!

exploitatiebegroting maken
Exploitatiebegroting af? Gebruik Informer voor jouw administratie!

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis