Jaarafsluiting

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een Jaarafsluiting?

Een jaarafsluiting maak je als een boekjaar is afgerond. Zo kan er niet meer in het betreffende boekjaar worden geboekt. Het Resultaat van het geselecteerde jaar wordt dan verplaatst naar de kapitaalrekening.

Wat te checken voor de Jaarafsluiting?

Allereerst is het belangrijk dat je controleert of alle verkoopfacturen van het boekjaar ook echt de factuurdatum van dat jaar hebben. Facturen die je in het volgende jaar betaalt, maar wel in het afgelopen boekjaar verstuurd zijn, tellen gewoon mee met de omzet van het afgelopen boekjaar.Na het checken van de verkoopfacturen is het ook belangrijk dat je alle inkoopfacturen verwerkt. Ook de inkoopfacturen tellen namelijk mee voor het boekjaar van de factuurdatum en niet zozeer de betaaldatum. Bovendien is de jaarafsluiting een mooi moment om te checken of alle facturen aan de juiste categorieën zijn gekoppeld.Naast de in- en verkoopfacturen is het belangrijk dat je checkt of de bank- en kassaldo’s kloppen. Zo zouden er verschillen kunnen zijn ontstaan in de werkelijke saldo’s en de saldo’s volgens jouw administratie. Eventuele foutjes moet je opsporen om de boekhouding sluitend te maken.Tips voor het maken van je JaarafsluitingOm het maken van een jaarafsluiting soepeler te laten verlopen, geven wij je 5 eenvoudige tips.

  1. Maak een planning met je adviseur. Dat houdt in, wanneer jij je jaarrekening en aangifte gereed hebt. Daarnaast, wanneer je adviseur de concept cijfers af heeft. En als laatste, wanneer jij dan je jaarafsluiting aanlevert.
  2. Stem af met je adviseur wat je precies moet opleveren.
  3. Maak een overzicht van de omzet. Deze kun je in InformerOnline terugvinden op de Winst- en Verliesrekening.
  4. Bekijk je openstaande debiteuren en crediteuren. Ook dit kun je eenvoudig terugvinden in InformerOnline.
  5. Begrijp waar je adviseur mee bezig is en doe zelf je online boekhouding, waaronder de jaarafsluiting, met InformerOnline!

Jaarafsluiting in je online boekhouding

In het eenvoudige boekhoudprogramma InformerOnline kun je als het boekjaar helemaal compleet is het jaar gaan afsluiten. Het programma blokkeert dan als het ware het jaar en er kan niet meer in geboekt worden. In InformerOnline ga je hiervoor naar InstellingenBoekhouding, vervolgens selecteer je hier de periode die het programma moet afsluiten en blokkeer je hem.Advies: laat de jaarafsluiting altijd minstens controleren door een financieel adviseur. Bekijk hier financieel adviseurs bij jou in de buurt.

jaarafsluiting in je boekhouding
Jaarafsluiting in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis