Financieringsbegroting

Laatst gewijzigd

29/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een Financieringsbegroting?

De financieringsbegroting is er om te laten zien en inzicht te krijgen in hoe je jouw bedrijf gaat financieren. Hiervoor gebruik je vaak zowel eigen vermogen als vreemd vermogen.

Waarom maak ik een Financieringsbegroting?

De financieringsbegroting dient ervoor een optimaal beeld te krijgen van de financiering van je bedrijf. Dit is vooral belangrijk voor jezelf om goed te weten wat je als bedrijf hebt qua geld. Het verdelen van deze begroting in eigen- en vreemd vermogen zorgt ervoor dat je beseft wat je zelf hebt ingebracht en wat je hebt geleend en dus moet terugbetalen op een gegeven moment!

Dingen waar ik rekening mee moet houden

Bij het maken van een financieringsbegroting zijn er wat zaken waar je over na moet denken. Dit heeft met name te maken met het eigen vermogen en vreemd vermogen.

  • Onder het eigen vermogen reken je je spaargeld. Maar wat men vaak vergeet is dat je ook je inbreng van bedrijfsmiddelen moet meetellen. Denk hierbij aan computers bijvoorbeeld.
  • Voor het vreemd vermogen moet je denken aan krediet van banken of andere investeerders en rekening courant. De totale financiering van je bedrijf krijg je als je het eigen- en vreemd vermogen optelt.

Startende ondernemers

Weten hoe en met welke middelen je jouw onderneming gaat financieren is misschien wel het meest belangrijke in het starten van een onderneming. Daarnaast is de financieringsbegroting onderdeel van de financiën in het ondernemingsplan. Het financieel plan bestaat naast de financieringsbegroting ook uit 3 andere begrotingen. Dat zijn de liquiditeitsbegroting, investeringsbegroting en exploitatiebegroting.

Wil jij je plannen en financiën duidelijk op papier hebben voor investeerders of gewoon voor je eigen inzicht? Vraag dan nu ons GRATIS template van een ondernemingsplan aan!

Online boekhoudprogramma InformerOnline

Heb jij je ondernemingsplan af en ben je gestart? Dan moet je inmiddels ook gaan denken aan de boekhouding! Het online boekhoudprogramma InformerOnline kan jou daar perfect bij helpen. Verstuur online facturen in huisstijl en koppel je bank aan je boekhouding. Daarnaast zorgt Robotic Accounting ervoor dat jij een heleboel tijd en dus geld bespaart. Bovendien regel je de btw aangifte in 2 minuutjes en betaal je deze direct met iDEAL!

financieringsbegroting opstellen
Financieringsbegroting af? Begin met Informer!

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis