Jaarrekening

Laatst gewijzigd

18/7/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een jaarlijks financieel verslag dat de prestaties van een onderneming weergeeft. Dit verslag bestaat uit een balans, een winst- en verliesrekening, en een toelichting. Het doel van de jaarrekening is om een helder en begrijpelijk overzicht te geven van de financiële situatie en resultaten van het bedrijf over een bepaald (boek)jaar.

Wat staat er in een jaarrekening?

Een jaarrekening bevat doorgaans de volgende onderdelen:

  • Balans: Dit geeft een overzicht van de bezittingen, schulden en het eigen vermogen van de onderneming op een bepaald moment. Lees hier meer over de balans.
  • Winst- en Verliesrekening: Dit laat de inkomsten en uitgaven van het bedrijf gedurende een periode zien, wat resulteert in de winst of het verlies van je business. Ontdek hier alles over de winst- en verliesrekening.
  • Toelichting: Hierin worden de cijfers van de balans en de winst- en verliesrekening verder uitgelegd. Dit helpt mensen die niet dagelijks met de boekhouding bezig zijn om de jaarrekening te begrijpen. Zelfstandig ondernemers zonder uitgebreide boekhoudkennis kunnen dit prima laten doen door hun accountant of boekhouder.

Hoe stel je een jaarrekening op?

Het opstellen van een jaarrekening is niets meer dan het samenstellen van de balans, winst- en verliesrekening en de toelichting. Veel zelfstandig ondernemers gebruiken een online boekhoudprogramma om de balans en winst- en verliesrekening in te kunnen zien. De toelichting en checks zijn vaak de taak van een boekhouder of accountant. Zij controleren de cijfers grondig en zorgen er zo voor dat fouten worden voorkomen. Grote bedrijven hebben zelfs een accountantsverklaring nodig voor het indienen van de jaarrekening.

Waarom is een jaarrekening belangrijk?

Een jaarrekening is essentieel omdat het bedrijven helpt om inzicht te krijgen in hun financiële gezondheid. Daarnaast is het een wettelijk verplicht document voor bepaalde ondernemingen. De jaarrekening biedt transparantie aan aandeelhouders, crediteuren en andere belanghebbenden.

Wie is verplicht een jaarrekening te deponeren?

Niet alle bedrijven zijn verplicht om een jaarrekening op te stellen en te deponeren. De verplichting geldt voor de volgende typen bedrijven:

  • Besloten Vennootschap (B.V.);
  • Naamloze Vennootschap (N.V.);
  • Coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen;
  • Vennootschappen onder firma (V.O.F.) of commanditaire vennootschappen (C.V.) met buitenlandse kapitaalvennoten;
  • Verenigingen of stichtingen met een omzet van meer dan €6 miljoen in twee opeenvolgende jaren;
  • Bepaalde buitenlandse rechtspersonen en bedrijven in specifieke sectoren zoals pensioenfondsen en woningcorporaties.

Eenmanszaken hoeven vaak dus geen jaarrekening te deponeren. Toch is het aan te raden om de publicatieplicht te checken bij iemand die er verstand van heeft. Op die manier weet je zeker of jij wel of niet moet deponeren.

Wanneer moet een jaarrekening gedeponeerd worden?

De jaarrekening moet meestal binnen vijf maanden na het einde van het boekjaar opgesteld zijn. Vervolgens hebben bedrijven twee maanden de tijd om deze te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Er zijn uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld als er uitstel is verleend.

Wat zijn de gevolgen als je geen jaarrekening deponeert?

Het niet deponeren van een jaarrekening kan leiden tot boetes en andere juridische consequenties. Voor bedrijven die wettelijk verplicht zijn om te deponeren, kan het ook gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid en het vertrouwen van stakeholders en klanten.

Hoe deponeer je een jaarrekening bij de KvK?

Tegenwoordig kun je de jaarrekening alleen online naar de Kamer van Koophandel sturen. Dit kan via de service Zelf Deponeren of via speciale financiële software. In Informer's online boekhoudprogramma kan je accountant of boekhouder (of jijzelf) een auditfile downloaden. Deze kun je bij veel rapportagesoftware inlezen. Vervolgens kun je vanuit deze programma's de jaarrekening direct deponeren via SBR (Standard Business Reporting).  Natuurlijk kun je ook de benodigde overzichten genereren en hier vervolgens een toelichting op schrijven.

jaarrekening deponeren
Snel een jaarrekening deponeren na het downloaden van je auditfile in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis