Liquiditeitsbegroting

Laatst gewijzigd

20/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een Liquiditeitsbegroting?

In een liquiditeitsbegroting zet je de verwachte inkomsten en uitgaven per maand of kwartaal. Zo heb je een goed inzicht in je liquiditeit en of je dus kunt voldoen aan je betalingsverplichtingen.

Waarom maak je een liquiditeitsbegroting?

Het maken van een liquiditeitsbegroting geeft een goed inzicht in toekomstige betalingsverplichtingen en of je hieraan kunt voldoen. Denk aan de uitbetalingen van vakantiegeld voor personeel, of wanneer er een investering gedaan kan worden.

Daarnaast kun je op tijd zien en bijsturen of er een investering of een andere kostenpost uitgesteld moet worden. Als laatste verplicht je bank je ook een liquiditeitsbegroting op te stellen voor het ontvangen van een lening.

Waar moet je rekening mee houden bij een liquiditeitsbegroting?

Als je een liquiditeitsbegroting maakt moet je rekening houden met een aantal belangrijke zaken. Ten eerste moet je altijd letten op de betaaltermijnen van je klant. Houd ook je vakantie in gedachten. In die periode ben je (als je ZZP'er bent) dicht en verdien je dus niks. Bovendien zijn er periodieke facturen, bijvoorbeeld je huur of telefoonrekening. Deze betalingen kan je niet uitstellen. Voeg tenslotte ook aan alle bedragen de btw toe.

Belangrijk voor startende ondernemers

Het is voor starters erg belangrijk een liquiditeitsbegroting op te stellen. Deze is namelijk onderdeel van het financiële deel van het ondernemingsplan. Het ondernemersplan is geen verplichting voor starters maar is wel een ongelofelijk handige tool om je op weg te helpen in het begin.

Het financieel plan bestaat naast de liquiditeitsbegroting ook uit 3 andere begrotingen. Dat zijn de investeringsbegroting, financieringsbegroting en exploitatiebegroting. Wil jij je plannen en financiën duidelijk op papier hebben voor investeerders of gewoon voor je eigen inzicht? Lees meer over hoe je een ondernemingsplan schrijft met bijbehorende template!

Online boekhoudprogramma InformerOnline

Heb jij de liquiditeitsbegroting gemaakt en is het tijd om je administratie te verwerken? Het online boekhoudprogramma InformerOnline is daar een perfecte oplossing voor. Verstuur online facturen in huisstijl en koppel je bank aan je boekhouding. Daarnaast zorgen speciale Robots ervoor dat jij een heleboel tijd en dus geld bespaart. Bovendien regel je de btw aangifte in 2 minuutjes en betaal je deze direct met iDEAL!

Liquiditeitsbegroting opgesteld? Start dan je administratie met Informer!

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis