Begroting

Laatst gewijzigd

20/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een Begroting?

Een begroting maak je aan het begin van een boekjaar of voor een apart project. Hierin geef je aan hoeveel uitgaven en inkomsten je denkt te gaan hebben voor die periode. Doorgaans baseer je deze op cijfers uit voorgaande jaren.

Waaruit bestaat de begroting?

Begrotingen bestaan doorgaans uit 3 onderdelen. Je begint met het opstellen van een balans aan het begin van het jaar of project, dat noem je ook wel de beginbalans. Hiermee heb je een overzicht van al je debet en credit. Vervolgens stel je een winst- en verliesrekening op, waardoor je kunt zien hoeveel omzet en kosten je denkt te gaan behalen. Uiteindelijk eindig je met een balans die de cijfers aan het eind van het jaar of project reflecteert.

Begroting vs. Budget

Je zou misschien denken dat een begroting ongeveer hetzelfde is als het budget dat je hebt, maar dat is niet helemaal waar. Het budget is namelijk vooral gefocust op wat de toegestane kosten zijn die je kunt uitgeven in een bepaalde periode. Een begroting is dus meer een inschatting van wat je denkt dat bepaalde zaken gaan kosten. Vervolgens is het aan jou om af te wegen of jouw budget het toelaat om de begrootte bedragen te behalen. Dat noem je ook wel budgetteren.

Zorg er dus voor dat je een goede afstemming tussen jouw ambities en de haalbaarheid is, en laat jouw begroting altijd dubbel checken door belanghebbenden.

Wat als je de begroting niet dreigt te halen?

Als een periodieke check uitwijst dat je het waarschijnlijk niet gaat halen, moet je ingrijpen. Dit kun je doen door voorzichtiger om te gaan met je budget. Hiervoor zul je opofferingen moeten maken. Maar aan het eind van de periode is het het best, als je niet te veel van je begroting bent afgeweken. Zo weet je namelijk voor volgende jaren of projecten precies hoeveel je moet begroten.

Begroten in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline wordt er automatisch een real time balans en een winst- en verliesrekening gemaakt voor jou. Daarvoor hoef je zelf alleen je bankrekening te koppelen, en factuurtjes en kosten te verwerken. Op die manier heb je dus al een groot deel van je begrotingen automatisch klaarstaan.

Hiernaast kun je aan grootboekrekeningen of categorieën een bepaald budget per jaar hangen.

Meer leren over online boekhouden? Bekijk dan eens de cursus boekhouden voor beginners!

begroting opstellen i
De balans vind je terug in iedere begroting, automatisch in Informer.

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis