Wat is Suppletie?

Een Suppletie omzetbelasting wordt gedaan om een correctie door te voeren in je aangifte. In de meeste gevallen heb je te veel of te weinig BTW afgedragen.

Wanneer doe je een Suppletie aangifte?

Een suppletie aangifte doe je wanneer je een fout hebt gemaakt in je een BTW aangifte die je al verstuurd hebt. Het is dus eigenlijk een correctie op fouten die je hebt gemaakt in je aangifte de afgelopen jaren. Dit kan gedaan worden tot 5 jaar terug, het is niet mogelijk om een suppletie in te dienen voor een periode langer dan 5 jaar terug. Deze aangifte doe je niet als het maar om een klein bedrag gaat. Meestal alleen bij bedragen die hoger dan €1000 zijn. Met ingang van 2012 ben je verplicht om een verschil in je BTW zo snel mogelijk te melden. Doe je dit niet op tijd dan kan dit leiden tot een boete. Een suppletie aangifte kan via ons boekhoudpakket worden ingediend maar ten alle tijden via de site van de Belastingdienst.

Oorzaken van de foutjes

De grootste reden dat een fout in je BTW aangifte voorkomt, is vaak een betalingsverschil met een klant of leverancier. Dit houdt in dat je te klein of te groot bedrag hebt ontvangen, kijkend naar je factuurbedrag. Het is dus erg belangrijk goed op te letten als een klant een betaling doet, of als je zelf een betaling doet. Als je een betalingsverschil spot, boek het dan gelijk in. Daarmee bespaar je jezelf veel moeite en eventuele problemen met de Belastingdienst. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je zelf een typ- of schrijffoutje maakt. Dit is wat lastiger te ontdekken als je het zelf moet doen. Mocht je expres vals willen spelen, heeft je adviseur altijd de plicht om dit te melden. 😉

Gelukkig heeft InformerOnline het ook altijd door als er een foutje wordt gemaakt. Hier krijg je dan ook een notificatie van.

Suppletie in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline heb je de mogelijkheid om een suppletie aangifte te doen. Door het doen van alle boekingen binnen Informer zal de BTW aangifte zelf geheel worden ingevuld. Het kan natuurlijk voorkomen dat de aangifte niet klopt omdat achteraf is gebleken dat er een aantal bonnetjes of facturen niet, of niet correct zijn ingevoerd. Indien deze bedragen bij elkaar dus hoger zijn dan 1000 kan er via de overzichten-> suppletie een aangifte worden gedaan.

Suppletie Aangifte in InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel!